Opvangtekort gehandicapten komt voor rechtbank

© pn

Straatsburg tikt de Belgische overheid op de vingers omdat er onvoldoende opvang is voor personen met een handicap. Met die uitspraak zullen ouders naar Belgische rechters trekken om opvang af te dwingen.

mec

‘Door het tekort aan opvang voor mensen met een handicap belanden veel Belgische ­gezinnen in problematische situaties.’ Dat besluit het Europees Comité voor Sociale Rechten in een rapport dat vandaag verschijnt. Daarmee halen verschillende Belgische belangenverenigingen in Straatsburg hun gelijk. De uitspraak zet voor hen de deur open om naar Belgische rechters te trekken, om er de rechten van gezinnen met gehandicapte kinderen op te eisen. ‘Per provincie zullen we één symbooldossier zoeken om voor de rechter opvang op te eisen’, zegt Marc Van Gestel (foto), de voorzitter van de vereniging Opvang Tekort. ‘We zullen de klachten financieel ondersteunen.’

Het Europees Comité oordeelt dat mensen met een handicap te lang moeten wachten op een plaats in een instelling of op het persoonsgebonden assistentiebudget waarmee ze hun zorg zelf kunnen betalen. De federale en regionale overheden, die vóór de beslissing gehoord zijn door het Comité, halen ter verdediging aan dat de budgetten voor welzijnsdiensten door de economische crisis niet verhoogd konden worden zoals gepland. Die argumentatie noemt het Comité ‘onaanvaardbaar’.

Snelle maatregelen kan het Europees Comité voor Sociale Rechten met deze uitspraak niet afdwingen. Het is vooral een morele veroordeling, en zet politieke druk. Twee keer per jaar moeten de bevoegde ministers aan hun buitenlandse collega's uitleg geven over wat ze doen om in orde te raken met het Sociaal Handvest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie