WielrennenJuniorenRonde van Vlaanderen in Herzele - Jenthe Biermans drukt de voetsporen van Stijn Devolder

‘Super in mijn tank’

© Marc Van Hecke

Belgisch kampioen Jenthe Biermans volgt de Nederlander Ricardo van Dongen op als winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De renner uit Geel zette de massaspurt naar zijn hand. Op de streep remonteerde Biermans de Amerikaan Bryon, Arimont eindigde derde.

Freddy De Geest

De passage door de heuvelzone in de Vlaamse Ardennen zorgde voor de verwachte verbrokkeling, maar niet voor vuurwerk. Dries Verstrepen, Emill Vandenabeele, Bram Van Renterghem en de Nederlander Bas Tietema reden een voorsprong van een handvol seconden bij elkaar bij het begin van de plaatselijke ronden. Wat later kregen ze voorin het gezelschap van Belgisch kampioen Jenthe Biermans, Vincent De Sy, Jesse Lowyck en Niels Droesbeke. Net voor het ingaan van de slotronde van 12 kilometer maakten Joren Spruyt en Nathan Van Hooydonck de aansluiting. ‘Het Avia-Crabbé CT had enkel Emill Vandenabeele mee en dus reageerden die fel’, vertelde Biermans.

De verstandhouding bij de koplopers liep spaak en dus volgde er snel een algemene hergroepering. Met nog 6km op de teller mochten nog ruim 70 renners dromen van prestigieuze winst in de Ronde. Dieter Verwilst en Niels Droesbeke waagden hun kans en ook Bas Tietema probeerde een pelotonspurt te vermijden, maar ze werden ingerekend. Daarin leek de Amerikaan Miguel Bryon het laken naar zich toe te trekken, maar met enkele felle lendenrukken spurtte Biermans zich in de zevende hemel.

‘Mooi, zeer mooi’, schreeuwde de Belgische kampioen het uit. ‘Stijn Devolder deed het me voor en dus moet ik dit koesteren. Ik had vandaag super in de tank. Op de Taaien- en Eikenberg zat ik helemaal voorin. Toch soupeerde ik niet te veel energie op in de heuvelzone. In de finale was ik zeer attent toen het verschillende keren scheurde. Nooit kwam ik echt in de problemen. Telkens miste wel een of andere topploeg de ontsnapping en werd er fel gereageerd. In de spurt was het close. De Nederlander Tietema ging er vandoor. Pas op 100m van de finish geraakte ik echt uit het kluwen los. Het volstond om te winnen.’

De Oost-Vlaamse renners waren niet echt aan het feest in deze merkwaardig verlopen Ronde. Het is immers niet gebruikelijk dat er in het centrum van Herzele met zo een omvangrijke groep wordt gespurt. Jeno Farinon, een eerstejaars van het Isorex Cycling Team uit Wortegem-Petegem, verraste in zeer aangename zin en eindigde knap achtste. Dieter Verwilst waagde zijn kans met een late uitval en kwam in de pelotonspurt niet in het stuk voor.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer