AZ Groeninge trekt staart in, klokkenluider echter niet tevreden

AZ Groeninge trekt staart in, klokkenluider echter niet tevreden

Matti Vandemaele, hier met zoontjes Kas en Juul, is tevreden met de beslissing van het AZ, maar vindt ze nog niet voldoende. Foto: bdv

Kortrijk -

AZ Groeninge zal voorlopig geen ereloon meer vragen voor eenpersoonskamers met gedeeld sanitair. Die beslissing komt er na het blogbericht van voormalig Groen-secretaris Matti Vandemaele, die schrok toen hij na zijn klacht het ereloon tot tweemaal toe terugbetaald kreeg.

Toen Matti Vandemaele eind vorig jaar een eenpersoonskamer wilde voor zijn zoontje op de kinderafdeling van campus Kennedylaan in AZ Groeninge, ondertekende hij een document waarin te lezen stond dat het verblijf in een eenpersoonskamer ook hogere erelonen van de dokters betekent. ‘Omdat ik mijn zoon liever niet in een tweepersoonskamer zag liggen, heb ik het document snel getekend’, vertelt Matti.

Omdat er op het moment van de opname een drukke bezetting was op de kinderafdeling, kreeg de zoon van de voormalige Groen-secretaris een eenpersoonskamer toegewezen waarbij de douche en het toilet moesten gedeeld worden met een andere kamer. Toen Matti een maand later de factuur van het ziekenhuis in de bus kreeg, schrok hij zich een hoedje. ‘Bovenop de gewone factuur werd 594,36 euro extra aan ereloon aangerekend voor de eenpersoonskamer. Na een mail naar de ombudsman besliste de directie van AZ Groeninge dat we het bijkomende ereloon toch niet moesten betalen.’

Toen Matti zijn andere zoon onlangs ook enkele dagen op de kinderafdeling moest doorbrengen, herhaalde het verhaal zich. Matti insinueert dat AZ Groeninge op die manier jaarlijks meer dan 1,5 miljoen euro verkeerdelijk factureert. AZ Groeninge onderzoekt elke klacht en voorziet in bepaalde gevallen een tegemoetkoming.

Het ziekenhuis blijft bij zijn standpunt dat de facturatie van de erelonen voor de eenpersoonskamers wettig verloopt, maar wil een debat houden over de zaak. ‘Een extern expertisebureau moet uitmaken hoe we hier in de toekomst mee omgaan’, vertelt Veerle De Wispelaere van AZ Groeninge. Tot die tijd rekent AZ Groeninge geen ereloon aan voor eenpersoonskamers waarbij het sanitair gedeeld moet worden.

Matti is tevreden met de maatregelen, maar voor hem zijn ze niet voldoende. ‘Iedereen die de afgelopen drie jaar een ontdubbelde kamer huurde, zou het betaalde ereloon teruggestort moeten krijgen’, vindt hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio