Bakker en bierbrouwer maken samen ‘Kwibusbrood’

Bakker en bierbrouwer maken samen ‘Kwibusbrood’

Bakker Ivan François en brouwer Danny Hoffelinck sloegen de handen in elkaar om het ambachtelijk brood te maken. Foto: hls

MERE -

Mere is een streekproduct rijker: het Kwibusbrood. Bakker Ivan François en brouwer Danny Hoffelinck sloegen de handen in elkaar voor een ambachtelijk meergranenbrood.

Danny Hoffelinck (44) en Ivan François (43) zijn geboren en getogen Merenaren en zijn al sinds hun jeugd vrienden. Ivan runt al twintig jaar een bakkerij in de Nijverheidsstraat en Danny begon in 2008 in zijn garage in de Kerkveldstraat een ambachtelijk brouwerijtje en doopte zijn bier Kwibus.

‘Met de stijgende publieke aandacht voor ambachtelijke producten zochten we naar een middel om samen een smakelijk en eerlijk streekproduct te ontwikkelen’, vertelt Hoffelinck. ‘Onder het motto hongerigen spijzen en dorstigen laven, vonden we een huwelijk tussen het brood en het bier erg geschikt.’

Bakker Ivan François bakt nu meergranenbroodjes met als hoofdingrediënt tarwe, aangevuld met havervlokken, gerst, lijnzaad, soja, zonnebloempitten en sesamzaad. Het deeg wordt gemengd met het bier van 6,4% alcohol volume met veel gerstemout. ‘Aangezien er in het bier ook biergist zit, moest ik de hoeveelheid bakkersgist in verhouding verminderen. Het resultaat is een lekker broodje met harde korst en mals kruim. Een bierliefhebber zal er een heel zachte biergeur in ontdekken, maar wie niet zo'n bierliefhebber is, zal er ook van kunnen genieten.’

Het brood ligt vanaf vandaag in de winkel aan de Meerse rotonde. Wie bij zijn brood nog een extra biertje wil drinken, moet naar de Kwibusbrouwerij in de Kerkveldstraat. Danny brouwt nu zo'n 1.000 liter Kwibus per maand en is momenteel op zoek naar een grotere locatie om te kunnen uitbreiden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio