Celebs

Zo bombardeer je jezelf tot een ster:

Stromae is formidable

Stromae is formidable

Stromae staat momenteel met twee nummers in de top vijf. Een echte prestatie, die te danken is aan zijn mysterieuze imago en originele muziekteksten. Foto: ig

Franstalige muziek krijgt in Vlaanderen geen poot meer aan de grond, maar Stromae (28) staat met Formidable en Papaoutai toch maar mooi in de top vijf van de Ultratop. Zijn concerten zijn steevast uitverkocht en naar zijn nieuwe album, dat op 19 augustus uitkomt, wordt reikhalzend uitgekeken. Stromae is een fenomeen en daar zorgt de Brusselaar in de eerste plaats zelf voor. Maar hoe lanceer je jezelf als een ster? Wij zochten het uit.

Kies een gekke naam

Geen enkele jongere zou dwepen met een man die Paul Van Haver heet. En dus koos de in Brussel geboren zoon van een Rwandese vader en een Vlaamse moeder voor een artiestennaam die zo vreemd is dat je hem al na één keer onthoudt. ‘Stromae’ staat voor ‘maestro’ in het Verlan, het Franse jongerentaaltje waarin lettergrepen door elkaar worden gegooid.

Bepaal je outfit

Stromae draagt een vlinderdas en loopt er steevast keurig, zelfs een beetje bekakt chic bij. Naar eigen zeggen heeft hij het hippe strikje afgekeken van de Amerikaanse rapper Kanye West. Voor zijn kledingstijl zegt hij overigens niet verantwoordelijk te zijn. Hij liep school bij de jezuïeten, waar nogal wat rijke jongeren hun dure broek versleten. De paters verplichtten Paul zich wat beter te kleden in plaats van rond te blijven lopen in de flodderbroeken die hij graag droeg. Sindsdien is het voor Stromae de normaalste zaak ter wereld om zich netjes te kleden.

Provoceer

De teksten van Stromae gaan een stuk verder dan Ik hou van jou en ik blijf je trouw. Hij schrijft zijn lyrics zelf en schuwt daarbij grof taalgebruik niet. In Formidable heeft hij het onder andere over een bande de macaques, omschrijft hij een moeder als chiante en hakt hij stevig in op het huwelijk. Zijn potige taal leunt aan bij de rap en hiphop maar wordt zowel gesmaakt door een jong, rebels publiek als door diegenen die in Stromae een nieuwe, boze Brel zien.

Put uit je eigen leven

In zijn hitsong Papaoutai stelt hij de vraag Papa, waar ben je? en daarmee verwijst Stromae direct naar zijn eigen verleden. Dat is op zijn minst intrigerend met een vader die er nooit was, aan elke vinger enkele liefjes had en die ten slotte het leven liet in de genocide van Rwanda. Stromae zag zijn vader in totaal slechts een twintigtal keer. ‘Toen hij stierf, was hij allang verdwenen voor mij.’

Zaai twijfel

Op zijn andere hitsingle Formidable zingt Stromae Ik kan geen kinderen maken. De man gaat prat op zijn autobiografische teksten, maar laat in het midden of dat zinnetje klopt. Wel gaf hij toe stilaan aan kinderen toe te zijn en zelfs adoptie te overwegen. Dus toch?

Verstop je lief

Toen in 2010 Alors on Danse een wereldhit werd, ontmoette Stromae de voormalige Miss België Tatiana Silva. Vreemd genoeg verschenen de twee nooit samen in het openbaar. Terwijl hij overal optrad, struinde zij over allerlei rode lopers. Als ze hem al eens vergezelde, werd ze steevast backstage weggemoffeld. Over hun relatie repte Stromae met geen woord tot het sprookje na anderhalf jaar voorbij was. Over de breuk wou hij alleen dit kwijt: dat de eenzaamheid hem zwaar viel en dat hij door flink wat donkere dagen ging. Daaruit zou je kunnen afleiden dat zij hem aan de kant zette. De bitterheid en donkerte van die periode zouden hun weg naar nogal wat liedjes op het nieuwe album hebben gevonden.

Doe alsof je een ééndagsvlieg bent

Alors on Danse ging ruim drie miljoen keer over de toonbank, de officiële clip werd op YouTube ruim veertig miljoen keer bekeken en toch verdween Stromae na het bescheiden succes van Te Quiero in de vergetelheid. Bewust, zo suggereert hij. Hij wou in alle stilte bezig zijn met zijn muziek, ver weg van de spotlights. Laat mensen maar denken dat ik een one-hit wonder ben, ik vaar mijn eigen koers. Dat is zijn uitgangspunt.

Zet de wereld een neus

Stromaes comeback bleef niet onopgemerkt. Hij werd dronken gesignaleerd in het centrum van Brussel en de politie kwam zelfs langs om te vragen of ze hem thuis konden brengen. Stromae aan lagerwal, dacht iedereen, tot bleek dat alles in scène was gezet. De dronken bui was gespeeld en met verborgen camera’s werd toen de clip voor Formidable opgenomen.

Wentel je in mysterie

We weten weinig over Stromae en de man houdt het mysterie rond zichzelf graag intact. Hij geeft erg weinig interviews en wat hij zegt, is vaak voor interpretatie vatbaar. Zijn muziek, daar moeten we het volgens Stromae maar mee doen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees