Partij van Berlusconi zet druk na veroordeling

Partij van Berlusconi zet druk na veroordeling

Berlusconi Foto: AP

Na de veroordeling van ex-premier Silvio Berlusconi door het Hof van Cassatie wegens fiscale fraude zet zijn partij PdL druk op zijn linkse coalitiepartner, de Democratische Partij (DP) van premier Enrico Letta, en op het Italiaanse staatshoofd.

Vrijdagavond boden de parlementsleden van de rechtse PdL (Volk van de Vrijheid) hun ontslag aan hun fractieleiders aan, om druk te zetten op president Giorgio Napolitano, opdat die Berlusconi gratie zou verlenen. Cassatie bevestigde de eerdere veroordeling tot een jaar cel, om te zetten in huisarrest of gemeenschapsdienst. Ook oordeelde het Hof dat verder dient bekeken te worden of de 76-jarige Berlusconi al dan niet vijf jaar geen openbaar ambt mag vervullen.

‘Ofwel lukt het de politiek oplossingen te vinden, ofwel riskeert Italië werkelijk een soort van burgeroorlog met ongekende gevolgen voor iedereen’, waarschuwde PdL-senator Sandro Bondi zaterdag.

Indien Napolitano niet met amnestie voor Berlusconi uitpakt zullen de vijf PdL-ministers de regering verlaten, waarschuwde van zijn kant partijleider Angelino Alfano. ‘Wanneer het erom gaat onze idealen te verdedigen (...) zijn wij tot ontslag bereid, te beginnen met de ministers in de regering’, zo zei hij. Indien de PdL het dreigement uitvoert, valt de regering.

Napolitano is zaterdag teruggekeerd uit vakantie in Zuid-Tirol. Zondag ontmoet hij de fractieleiders van de PdL die hem hun eisen kenbaar zullen maken. In de avond zou er dan een betoging van de PdL in Rome zijn, waaraan Il Cavaliere mogelijk zelf zal deelnemen.

Premier Letta heeft de partijen vrijdagavond tot verantwoordelijkheidszin opgeroepen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees