KLJ bouwt zelf nieuwe lokalen

© kvo

Een twintigtal handige jongeren van de jeugdbeweging KLJ Waregem zijn momenteel druk in de weer met de bouw van hun nieuwe lokalen. Dankzij die inspanningen kan de KLJ hun oud pand volgend jaar eindelijk omruilen voor een nieuwbouw.

eva, kvo

De nieuwe lokalen van de Waregemse Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ) komen vlak naast het huidige gebouw in het Sint-Margarethapark in Nieuwenhove. De ruwbouw werd al opgetrokken door de firma Snoeck uit Zulte en de rest van de werken zullen uitgevoerd worden door een twintigtal (oud)-leiders en enkele leden van de KLJ. ‘Alles wat we zelf kunnen doen, doen we ook effectief zelf’, zeggen verantwoordelijken voor de bouwwerken, Lode Coopman en Ann Waelkens.

Momenteel zijn de jongeren bezig met het metselen van de binnenmuren. Ook de elektriciteit, de verwarming en het sanitair nemen ze volledig voor hun rekening. Ze richten de leefruimte in met onder meer een kleine keuken en een bar met toog. Zelfs de tuin zullen ze zelf aanleggen.

Tegen eind dit jaar moet de nieuwbouw klaar zijn. ‘Gelukkig hebben we in onze jeugdbeweging enthousiaste handige jongeren die hun vakantie en weekends willen opofferen. Ze zijn metsers, vloerders, elektriciens, loodgieters, schilders, tuinaanleggers,... Anders gingen we nog jaren moeten sparen voor nieuwe lokalen.’

Dubbel zo groot

De nieuwbouw, dubbel zo groot als het huidige pand, kost 300.000 euro. De helft moet van de jeugdbeweging zelf komen. Twee derde van dat bedrag wordt gecompenseerd doordat de jongeren bijna alle werken zelf uitvoeren. De rest werd bijeen gespaard. ‘Het is al enkele jaren dat we de opbrengst van onze activiteiten zoals fuiven, koekjesverkopen en minivoetbalweekends sparen voor de bouw van het nieuwe lokaal.’

De stad Waregem betaalt de andere 150.000 euro. ‘Wij juichen toe dat ze zo veel mogelijk zelf doen. En natuurlijk willen wij ook ons steentje bijdragen’, zegt schepen van Jeugd, Jo Neirynck (CD&V).

Het huidige pand, de voormalige voetbalkantine van Racing Waregem, waar de KLJ al dertig jaar gehuisvest is, wordt als de nieuwbouw klaar is gesloopt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio