Wat kost een begrafenis?

Wat kost een begrafenis?

Foto: Photo News

Deze week raakte bekend dat er betalingsproblemen zijn bij een op de twintig begrafenissen. Gemiddeld kost een begrafenis in Vlaanderen 6.000 euro. Voor een crematie betaal je ongeveer evenveel.

Volgens Johan Dexters van de Nationale Federatie van Begrafenisondernemers zijn er wel regionale verschillen per onderdeel maar globaal kom je overal ongeveer gelijk uit.

‘In West-Vlaanderen krijg je bijvoorbeeld een warme maaltijd die duurder is dan de koffie en pistolets in Antwerpen. Maar in Antwerpen zit je in een zaal van de horeca en in West-Vlaanderen in een goedkopere parochiezaal.’

Bij een begrafenis komt er heel wat bij kijken waar mensen niet meteen aan denken. Wij zetten de verschillende onderdelen van uw rekening op een rijtje, met telkens het gemiddelde bedrag. In totaal kom je overal rond de 6.000 euro uit.

1. Drukwerk - 450 euro

Dit bedrag geldt voor 100 brieven en 250 kaartjes. Wie meer met mails werkt, komt goedkoper uit.

2. Bloemen - 100 euro

Dat betaal je voor één bloemstuk. De meeste mensen vragen er meer.

3. Kist en kruis op het graf - 1.000 euro

Voor een kist betaal je tussen 600 en 2.500 euro. De duurste zijn van massief notelaarhout. De allermooiste kisten komen uit Italië en kosten tot 6.000 euro.

4. Huur lijkwagen - 400 euro

5. Personeelskost - 700 euro

Voor een crematie is dat gemiddeld 820 euro, dat is duurder omdat het lichaam naar het crematorium wordt gebracht. In Antwerpen zijn er minimaal vijf dragers, in de andere regio’s minimaal drie.

7. Koffietafel - 550 euro

Voor 35 personen. In Limburg krijg je daar pistolets en Limburgse vlaai voor, met koffie. In West-Vlaanderen geven ze een warme maaltijd maar die is even duur als een koffietafel in Antwerpen. Begrafenissen waar achteraf nog heel wat bier en wijn wordt gedronken komen natuurlijk hoger uit.

8. Het werk van de begrafenisondernemer - 1500 euro

Dat houdt in: de regeling van de uitvaart, het bezoek aan de familie, de aangifte, opvolging, vervoer...

9. Kerk en aula crematie - 1300 euro

Hier hoort bij: de aankondiging in de krant en de postzegels.

Mag ik mijn eigen kist maken?

Dag mag. Maar die kist moet aan een aantal voorwaarden voldoen, ze moet bijvoorbeeld waterdicht zijn en de verf moet milieuvriendelijk zijn. Sinds 2004 mag je in Vlaanderen ook kiezen voor een lijkwade. Die maatregel is bedoeld voor moslims. Maar ook die lijkwade moet aan strikte voorwaarden beantwoorden. Je kan dus niet zomaar zelf een rol katoen kopen.

Wat als ik dit niet kan betalen?

In principe betaalt het OCMW de begrafeniskosten van overledenen die geen geld hebben. Maar zodra ze ook maar één nakomeling terugvinden, verhalen ze de kosten op hem.

Kan het echt niet goedkoper?

Tegenwoordig vind je op internet lowbudgetuitvaarten. Daar kom je toe met 1000 euro. Johan Dexters: ’Dit vind ik volksverlakkerij. Het enige wat ze doen is je overleden moeder vervoeren van het ziekenhuis naar de begraafplaats in een goedkope kist, zonder enige vorm van dienst.’ De uitvaartsector raadt mensen aan een verzekering te nemen. In het najaar komen ze met een eigen uitvaartverzekering.()

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees