Foto gefusilleerde Kamiel Van Buynder verhuist naar Temse

Foto gefusilleerde Kamiel Van Buynder verhuist naar Temse

De Temsenaar werd terechtgesteld in WO I voor spionageactiviteiten. Foto: pvl

Temse -

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn twee Temsenaren door de Duitse bezetter gefusilleerd wegens spionage. Bijna honderd jaar later wordt het uitvergrote staatsieportret van een van de twee aan de gemeente Temse geschonken.

Op 14 juli 1917 werden in Fort 4 in Antwerpen-Oude God zes mensen gefusilleerd die door de Duitse bezetter ter dood waren veroordeeld voor spionageactiviteiten. Onder hen waren twee Temsenaars: koopman Theofiel Maes (50) en boswachter-veldwachter Kamiel Van Buynder (39).

Eind 1914 startte in Brussel onder de codenaam Theo een grote spionagedienst met het doel het Belgische leger in te lichten over de verschillende bewegingen en doeleinden van de Duitsers. Brieven en documenten werden bijeengebracht in een herberg in Brussel, vanwaar ze naar Temse en Sint-Niklaas werden gezonden. Van daar gingen ze via De Klinge over de grens. Ze smokkelden de brieven op verschillende manieren: manden met dubbele bodems, klompen van schoolkinderen, hoeden of holle pijpen die over de draad werden geschoten met een boog. Theofiel Maes, vader van vier kinderen, en Kamiel Van Buynder, vader van twee, waren erg bedrijvig in deze dienst.

De Duitsers kwamen de spionagedienst op het spoor en arresteerden zo’n vijftig betrokkenen, onder wie de twee Temsenaren. In juni 1917 veroordeelde de Duitse krijgsraad hen tot de doodstraf en werden zij samen met vier anderen een maand later gefusilleerd.

Bijna honderd jaar later is het uitvergrote staatsieportret van Kamiel Van Buynder, samen met enkele documenten, aan Temse geschonken uit de nalatenschap van de dochter van Kamiel. Zo is er de hartverscheurende afscheidsbrief die Kamiel Van Buynder een paar dagen voor zijn dood schreef aan zijn echtgenote en zijn kinderen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio