voetbal JUPILER PRO LEAGUE RC Genk - Standard Luik

Pierre-Ives Ngawa van STVV recht naar Europa

Pierre-Ives Ngawa van STVV recht naar Europa

Pierre-Ives Ngawa: ‘Ik leerde veel op Stayen, ondermeer van Guido Brepoels.’ Foto: pn

Hasselt -

Twee jaar deed Pierre-Ives Ngawa (21) op uitleenbasis ervaring op bij STVV. Woensdag debuteerde hij voor zijn moederclub Europees. Zondag mee naar Genk, Pierre? ‘Hoho, wij roteren’, lacht de rechtsback.

Als roteren één groot voordeel heeft, dan is het wel dat eigen jongeren er sneller door aan de bak komen. Als Standard-coach Luzon niet roteerde, dan was Opare rechtsback geweest tegen Xhanti.

Als die nadien uit vorm, geblesseerd of geschorst was geweest, dan zou het de beurt zijn geweest aan Ronnie Stam, aangetrokken als rechtsback, maar Opare zat door de rotatie in de tribune, Stam heeft nog conditionele achterstand.

Luzon smeet dus zijn derde man op die positie zonder aarzelen in de wei naast de eveneens debuterende Ben Haim, de man die ooit voor Chelsea speelde.

Flegma

‘De haartjes op mijn armen kwamen recht toen we het veld opliepen’, geeft Ngawa toe. ‘Die 22.000 vurige supporters rond je en een Europese vedette naast je, dat doet wat met een mens de eerste keer dat hij officieel speelt voor zijn moederclub.’

Ngawa blijkt uit het goede hout gesneden. Toen de bal rolde en Ben Haim hem aanmoedigde, was de zenuwachtigheid over en speelde de Congolese Belg alsof hij op Stayen liep.

Rotatiesysteem

‘Precies’, lacht hij, ‘daar heb ik al wat ervaring opgedaan en wat flegma gekweekt. Ik speelde er in totaal 39 wedstrijden, waarvan 18 in eerste klasse. Een bleu ben ik dus niet meer. Alleen de context was anders nu, maar voetballen blijft voetballen.’

‘Ik heb op STVV veel geleerd, ondermeer van Guido Brepoels. Je kan dus van een geslaagde uitleenbeurt spreken.’

Dat bleek ook donderdag: Ngawa speelde niet als een debutant, maar als een volwaardig eersteklasser. Hij is realistisch genoeg om te beseffen dat dit niet onmiddellijk tot een min of meer vaste plaats zal leiden.

‘Op Genk zal Opare zondag zijn plaats allicht weer innemen, maar de trainer weet nu in de praktijk dat hij op me kan rekenen. Ik denk dus dat ik in het rotatiesysteem nog regelmatig zal spelen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio