Prijsverhoging dienstencheques heeft gebruik niet afgeremd

Prijsverhoging dienstencheques heeft gebruik niet afgeremd

Foto: BELGA

De prijsverhoging van de dienstencheques op 1 januari van dit jaar lijkt het gebruik van dit stelsel niet te hebben afgeremd. Dat zegt de RVA, op basis van zijn eigen trimestriële statistieken. De cheques werden begin dit jaar 1 euro duurder, tot 8,5 euro per stuk. Het aantal aangekochte en gebruikte cheques lag van april tot juni echter 9,1 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het succes van de dienstencheques is algemeen bekend. Sinds 2007 verdubbelde het aantal actieve gebruikers (tot net geen 900.000 Belgen) en het aantal gebruikte cheques steeg in dezelfde periode met 132,5 procent (tot ruim 114 miljoen stuks in 2012). Het toenemende succes zadelde de overheid op met een miljardenfactuur.

Daarom besliste de federale regering om vanaf 1 januari 2013 de prijs per dienstencheque te verhogen met 1 euro, om het systeem betaalbaar te houden. Tegelijk verminderde de bijdrage van de overheid evenredig van 14,22 euro naar 13,22 euro. De dienstencheques blijven wel fiscaal aftrekbaar.

Uit de jongste statistieken van de RVA blijkt nu dat er nog steeds meer cheques worden aangekocht en gebruikt. In het tweede trimester van dit jaar steeg het aantal gebruikers tot ruim 918.000 (+6,6 pct), het aantal gebruikte cheques lag op ruim 31 miljoen (+9,1 pct).

Vanaf 1 januari volgend jaar stijgt de prijs per dienstencheque nog een keer, tot 9 euro per stuk. Het aantal cheques wordt beperkt tot 1.000 per gezin.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees