Milieuvereniging protesteert tegen probleem van fijn stof

Gents MilieuFront hangt de vuile was buiten

Gents MilieuFront hangt de vuile was buiten

De leden van het Gents MilieuFront geven al het voorbeeld: een gevel vol witte lakens. Foto: cc

GENT -

Het Gents MilieuFront roept alle Gentenaars op om een wit laken buiten te hangen. Na drie weken verzamelt de vereniging alle - grijs of zwart geworden - lakens om schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) te overtuigen om iets te doen aan het probleem van fijn stof.

‘Fijn stof zie je niet, je ruikt het niet en voelt het niet, maar toch is het er. En in Gent zelfs meer dan in de rest van Vlaanderen’, zegt Christophe Rogolle van het Gents MilieuFront. ‘We zitten hier al jaren boven de Europese norm. Die zegt dat de kaap van 50 microgram per kubieke meter 35 keer per jaar mag worden overschreden. Dat was bij ons al na een dik half jaar het geval.’

Daarom roept het MilieuFront alle Gentenaars op om drie tot vier weken lang een wit laken aan hun gevel te hangen. Gentenaars die geen laken hebben, kunnen er een krijgen van het MilieuFront. Stilletjes hopen de vrijwilligers van het MilieuFront dat de hele stad de komende weken wit kleurt. ‘Wie de meeste vrienden en buren kan overtuigen om een laken buiten te hangen, wint een verrassing’, zegt Rogolle.

Zwarte longen

Met de lakenactie wil het MilieuFront fysiek aantonen dat fijn stof onze longen zwart maakt. ‘Na een tijdje zullen de lakens grijs of zwart worden. Op 22 september - autoloze zondag - geven we al die vuile lakens dan cadeau aan de schepen van Milieu Tine Heyse.’

‘Zij kan haar collega van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) overtuigen om mi- lieuvriendelijke verkeersmaatregelen te nemen. En we vragen aan schepen Heyse zelf om een fijnstofmeter te plaatsen met display, bij voorkeur aan het Sint-Pietersstation. Zo kan iedereen die daar passeert, zien hoe de luchtkwaliteit die dag is in Gent. Zelfs in Antwerpen hebben ze meters met displays. Als ze dat daar kunnen, moet dat in Gent zeker lukken’, grapt Rogolle.

Ook vorig jaar in september hield het Gents MilieuFront een fijnstofactie. Toen doorkruisten vrijwilligers de stad met een toestel op hun fiets dat black carbon mat, een onderdeel van fijn stof. In het onderzoek maakte vooral de stadsring een slechte beurt. De hoogste pieken werden gemeten op de Rooigemlaan, de Charles De Kerchovelaan en de Sint-Lievenspoort.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio