Wings of Memory vrijdag naar Kent

Belgische oorlogspiloot krijgt Britse herdenking

De leden van WOM organiseren overmorgen in Engeland een herdenking voor piloot baron Jean de Selys Longchamps. Foto: gjg

Geraardsbergen -

De vereniging Wings of Memory (WOM) uit Geraardsbergen leidt in Engeland een herdenking voor de in 1943 omgekomen Belgische piloot Jean de Selys Longchamps.

Wings of Memory (WOM) zorgt er via herdenkingen en het oprichten van monumenten voor dat de heldendaden van de vliegtuigbemanningen uit de Tweede Wereldoorlog niet worden vergeten.

WOM zette zo de Overboelaarse piloot Remy Van Lierde in de kijker met een plechtigheid tijdens de onthulling van een gedenkteken.

WOM heeft intussen een stevige reputatie opgebouwd en dat weten ze ook in Engeland. De vereniging is uitgenodigd om op vrijdag 16 augustus een plechtigheid te leiden op de begraafplaats van Minster-in-Thanet (Kent). Daar ligt de Belgische piloot baron Jean de Selys Longchamps begraven.

Missie over Oostende

‘Baron Jean de Selys is op 16 augustus 1943 om het leven gekomen toen zijn toestel crashte op het vliegveld van Manston, in de buurt van Ramsgate’, verduidelijkt Chris Van Heghe van WOM.

‘Hij keerde toen terug van een missie over Oostende. Zijn toestel was ofwel onderweg geraakt door het Duitse luchtafweergeschut ofwel was er een technisch defect tijdens de landing. Hij overleefde het niet. De piloot was na de inval van de Duitsers via Spanje ontsnapt en had zich dan in Engeland bij de RAF gemeld. Wij gaan nu aan zijn graf in Engeland een herdenking organiseren.’

Met dit evenement waagt Wings of Memory zich in het hol van de leeuw, want als het op protocol en tradities aankomt is Engeland de absolute top. ‘Wij spelen inderdaad op verplaatsing en het is een hele klus om het Engelse en Belgische protocol op elkaar af te stemmen. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we die plechtigheid op een professionele en waardige manier gaan leiden. We hadden al diverse vergaderingen in Engeland en schonken er een beeldje van Manneken-Pis, mattentaarten en een Geraardsbergs Muurkenbier.’ Tijdens de herdenking zullen er tien familieleden van de piloot aanwezig zijn. Als ultiem eerbetoon vliegen er Belgische F16's over, samen met de oorlogsvliegtuigen Hurricane en Typhoon. ‘Dat wordt indrukwekkend, want ze scheren op lage hoogte voorbij.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio