Food

Blogster oogst succes met weekmenu van 11,5 euro

Blogster oogst succes met weekmenu van 11,5 euro

Foto: Martin Godwin via The Guardian

Nadat alleenstaande moeder Jack Monroe haar job opzegde, werd het een uitdaging om zichzelf en haar zoontje genoeg én bovendien gezonde voeding voor te schotelen. Haar verhaal en recepten hield ze bij op een blog en dat leidde tot een contract voor een eigen kookboek.

De 25-jarige Monroe moest twee jaar geleden noodgedwongen haar job opzeggen, maar het bleek als alleenstaande moeder geen sinecure om snel ander werk te vinden. Vorig jaar bereikte ze een dieptepunt, nadat veel van haar spullen al waren verkocht, maar de uitkering niet voldoende bleek om haar vaste kosten te betalen.

Met amper zes pond op zak vertrok Monroe naar de supermarkt, vastberaden om niet langer maaltijden over te slaan opdat zijzelf en haar zoontje geen honger hoeven te lijden. Met niet meer dan wortels, uien, aardappelen, een blik gehakte tomaten en een blik bruine bonen, rijst, pasta, wat gedroogde kruiden, groentebouillonblokjes en donkere chocolade (‘om de dingen een beetje interessanter te maken’) dokterde Monroe een menu uit.

Ze slaagde en besloot voortaan iedere keer een weekmenu samen te stellen voor de prijs van tien Britse pond (omgerekend 11,59 euro). Op haar blog A Girl Called Jack hield ze bij wat ze kocht, bracht verslag uit van haar kookkunsten en deelde geslaagde recepten. Het duurde niet lang voor haar blog werd opgemerkt.

‘Haar ingrediënten mogen dan wel uit de afprijsrekken komen, maar dat betekent niet dat het geen haute cuisine kan zijn’, schreef The Independent. Ondanks heel wat kritiek op haar ‘zogezegde armoede’ - zowel haar gewicht, tattoos als spiegeltegeltjes in haar keuken werden druk bediscussieerd - haalde haar blog gemakkelijk 16.000 bezoekers per maand.

Monroe werd gevraagd als spreekster op de G8 en Oxfam huurde haar in als campaigner. De kers op de taart kwam er met een job (Monroe is sinds kort stagiair-journalist) én een boekendeal. Uitgeverij Penguin bood haar een contract aan aan: haar kookboek met meer dan honderd budgetrecepten wordt in maart verwacht.

Een aantal van Monroe’s recepten vindt u terug op The Guardian en op haar eigen blog A Girl Called Jack.

Corrigeer