‘Patiënten worden te vaak aan ziekenhuisbed vastgebonden’

In twee op de drie algemene ziekenhuizen riskeren patiënten die aan hun bed vastgebonden zijn, zich per ongeluk aan de riemen te verhangen. Volgens de Zorginspectie gebeurt de fixatie bovendien vaak zonder overleg met een arts.

‘Door het gebrek aan verhoogd toezicht vergroot de kans op beklemming tussen de bedsponden. De patiënt loopt het risico te stikken of een ernstig letsel op te lopen als hij erover kruipt.’

In het inspectieverslag van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst noteren de inspecteurs van de Vlaamse Zorginspectie hoe ze in juni 2011 met eigen ogen vaststelden dat patiënten er niet naar behoren worden vastgemaakt. En daarmee is het ziekenhuis niet alleen. Heel wat ziekenhuizen, zo blijkt uit een recente analyse van de inspectieverslagen door de Zorginspectie, houden zich niet aan de strikte regels voor fixatie.

In de meerderheid van de ziekenhuizen die de Zorginspectie tussen 2010 en 2012 bezocht, 23 van de 33, worden artsen niet betrokken bij de beslissing om een patiënt te fixeren. Ze worden er alleen van op de hoogte gesteld. En hoewel patiënten alleen gefixeerd mogen worden als ze een gevaar voor zichzelf of anderen zijn, worden in 24 ziekenhuizen ook patiënten die storen of roepen, vastgebonden.

De overmatige fixatie is niet zonder gevaar. De Zorginspectie merkte bij twintig ziekenhuizen op dat patiënten daardoor risico lopen op ernstige letsels. Patiënten die uit hun bed willen glippen, om bijvoorbeeld naar de wc te gaan, dreigen zichzelf te verhangen aan de lendengordel die hen vastbindt.

Allerlaatste optie

Kristin Slachmuylders, onderzoekster aan het departement Gezondheidszorg van de Karel de Grote Hogeschool, beaamt dat fixatie schering en inslag is in ziekenhuizen. ‘Volgens ons onderzoek in Antwerpse ziekenhuizen worden in de algemene verpleegafdelingen tussen 26 en 37 procent van de patiënten vastgebonden. Maar dat mag alleen de allerlaatste optie zijn: een fixatie verhoogt immers het risico op ernstige valpartijen en bovendien lijden de patiënten eronder. Ze voelen zich beschaamd, en sommigen reageren er depressief op.’

Johan Hellings, afgevaardigd bestuurder van ziekenhuiskoepel Icuro, erkent het probleem. ‘Hoe je het draait of keert, bij fixatie ontneem je een deel van de vrijheid van de patiënt. Juist omdat de maatregel zo ingrijpend is, moet eerst naar alternatieven gezocht worden.’

Volgens Hellings zijn veel ziekenhuizen wel al volop bezig met hun fixatiebeleid. Dat blijkt ook uit een rondvraag bij de ziekenhuizen die opmerkingen kregen van de Zorginspectie. Zo meldt het Limburgse Jessaziekenhuis dat maatregelen zoals weinig mobiele patiënten regelmatig naar de wc begeleiden, al helpen om het aantal fixaties terug te dringen. Ook het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis Aalst werkt aan zijn procedures. ‘Al kunnen niet alle fixaties in het ziekenhuis vermeden worden’, zegt woordvoerster Katleen Van Der Biest.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees