Roger bezoekt zijn vrouw elke dag in de Zilverberg

Koppels willen vaak samen naar rusthuis

Koppels willen vaak samen naar rusthuis

Roger Cauwelier op bezoek bij zijn Clementine, hier met hun dochter Karin. Zelf wil hij niet naar het woonzorgcentrum verhuizen. Foto: sbr

Roeselare -

CD&V wil het bejaarde koppels makkelijker maken om samen te wonen in een woonzorgcentrum. Vandaag worden partners in rusthuizen soms geweigerd omdat ze niet zorgbehoevend genoeg zijn.

Zo’n 7,5 procent van de West-Vlaamse rusthuisbewoners wonen als cel in hetzelfde rusthuis. Maar ruim duizend West-Vlaamse rusthuisbewoners moeten hun partner missen omdat die elders woont. Van die duizend willen minstens 109 koppels samen opgenomen worden.

Maar dat kan niet altijd. Rusthuizen en woonzorgcentra krijgen een vergoeding van de Riziv naar gelang de zorgbehoevendheid van hun bewoners. Partners die niet veel hulp behoeven, brengen dus te weinig op en worden geweigerd of moeten de volle pot betalen. Griet Coppé, volksvertegenwoordiger en schepen in Roeselare, doet samen met haar CD&V-collega's een voorstel om koppels makkelijker te laten samenwonen in een rusthuis. Door partners enkel de hotelkost te laten betalen en niet mee te tellen voor publieke financiering.

Schuldgevoel

In wzc De Zilverberg krijgen partners vandaag al voorrang als ze er ook willen komen wonen. ‘Dat is maar menselijk’, vindt directeur Philippe Schollaert. Toch grijpt niet iedereen die kans. Zo komt Roger Cauwelier (87) elke dag op bezoek bij zijn vrouw Clementine Dewil (84), die sinds februari in De Zilverberg woont.

Roger woont zelf thuis en dat is een bewuste keuze. Met wat thuishulp is Roger nog goed te been. Hij zorgde zo lang mogelijk zelf voor zijn dementerende vrouw, tot het niet meer ging. ‘'s Nachts telkens opstaan, Clementine letterlijk in en uit het bed heffen. Ik kon het niet meer. Ik ben ook niet meer van de jongste en ik sukkel wat met mijn gezondheid. Hier wordt ze goed geholpen. Ik kom elke dag op bezoek, maar ik zie me hier niet wonen, in een leefgroep tussen dementerenden. Dat is voor mij te lastig, te confronterend.’

Zijn dagelijks bezoek noemt hij zelf het sussen van zijn geweten. ‘Als ik een dag niet kan komen, dan knaagt het. Alsof ik iets misdaan heb. Hoewel Clementine het niet beseft of ik er wel of niet ben’, zegt hij.

Roger, zelf jarenlang socialistisch gemeenteraadslid geweest in Roeselare, vindt het CD&V-voorstel prima. Maar hij maakt praktische kanttekeningen. ‘Ik denk niet dat mijn pensioen hoog genoeg is om voor ons beiden een opname te betalen. Bovendien is de kamer van Clementine volgens mij te klein om zomaar een bed bij te schuiven.’

In De Zilverberg zijn er nu al zeven kamers speciaal voor koppels. Ook directeur Schollaert steunt het voorstel van CD&V, maar ziet toch een groot probleem: het gebrek aan ruimte. ‘Onze kamers zijn 26 vierkante meter groot. Dat is te krap om met twee personen te wonen’, zegt Schollaert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio