Tank in Balgerhoeke heet voortaan ‘Clanky’

Tank in Balgerhoeke heet voortaan ‘Clanky’

De tank staat sinds 1990 aan het sas ter ere van de Canadese bevrijders. Foto: emv

Eeklo -

Een delegatie van 33 Canadezen op Battlefield Tour door Noord-West-Europa hield halt in Eeklo om er de Shermantank, aan de boorden van het Schipdonkkanaal in Balgerhoeke, officieel op te waarderen en een naam te geven: ‘Clanky’.

In 1990 werd aan het sas van Balgerhoeke een Shermantank geplaatst ter ere van de Canadese bevrijders, meer bepaald voor the 4th Canadian Armoured Division en de belangrijke strijdende eenheid daarvan, the South Alberta Regiment. De SAR stond destijds onder bevel van Kolonel Swatty Wotherspoon, nu opnieuw aanwezig tijdens het Canadese bezoek.

‘Maar aan de tank ontbraken nog enkele zaken om ze aanvaardbaar te maken voor de Canadian Armoured Corps’, zegt Eeklonaar Walter Cami. Cami zelf is erelid van The South Alberta Regiment en erg begaan met het dossier. ‘Samen met major Danny McLeod, toenmalig tankcommandant van de SAR en intussen een goede vriend geworden, heb ik dit aangepakt.’

Historisch correct

Beiden streefden historische correctheid na: eerst verwijderden ze de oude markering van de tank, vervolgens werden op de juiste plaatsen andere oorspronkelijke tekens aangebracht. In de witte cirkel werd bijvoorbeeld het getal 19 geplaatst, verwijzend naar bevelvoerend officier, majoor David Currie, die later het Victoria Cross kreeg opgespeld.Op de tank in Balgerhoeke werd bijvoorbeeld de naam aangebracht van Currie's Sherman tank: Clanky.

‘Dit monument in Balgerhoeke staat voortaan symbool voor een uiterst kostbaar onderdeel van de bevrijding van onze stad, maar onverminderd ook voor de bevrijding van België en Noord-West-Europa door the 4th Canadian Armoured Division en the South Alberta Regiment’, zegt een tevreden Walter Cami.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio