Schade die groeiende populatie aanricht, wordt jaarlijks groter

Kraaien plaag voor appel- en perenoogst

© els

© els

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De schade die kraaien in appel- en perenplantages aanrichten, neemt jaarlijks toe. De populatie kraaien kan bijna ongehinderd uitbreiden. Telers verweren zich met alle mogelijke afschrikmiddelen. ‘Maar het helpt niet’, zeggen ze.

Egide Lismond en Raf Vanmechelen

Kraaien teisteren op dit ogenblik de fruitplantages. Met het rijpen van appels en peren neemt de plaag toe. ‘In sommige plantages zijn de buitenste rijen al fel aangetast. Kraaien verzamelen op slaapplaatsen, vooral in naburige bosjes, en vallen in groepen neer in een plantage. De rode blos van appels en de toenemende suikers bij het rijpen trekken de vogels aan. Eerst pikken ze met de snavel kleine gaatjes in het harde fruit, maar met het rijpen vreten ze hele stukken weg. De vruchten rotten en zijn dan waardeloos. De rottende peren en appels tasten de hele boom aan’, zegt Charles de Schaetzen van het Proefcentrum Fruitteelt (PCF).

Fruittelers beschikken over diverse afschrikmiddelen gaande van klassieke vogelverschrikkers, knalkanonnen, hagelnetten tot het ophangen van dode kraaien. ‘Deze methode is zeer doeltreffend, maar staat ter discussie. Wettelijk is er geen verbod, maar om hygiënische redenen wordt het niet toegestaan. Het ophangen van pluimen van dode kraaien of namaakvogels zijn alternatieven. Kraaien zijn beschermde vogels en het doden met vuurwapens en het vangen zijn streng gereglementeerd. De dieren hebben nog maar weinig natuurlijke vijanden. Daardoor breidt de populatie jaarlijks uit’, zegt De Schaetzen.

Bij abnormale schade kunnen fruittelers bij het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor kraaien en eksters een bestrijding aanvragen. Tot 15 oktober mogen trechtervallen met een lokvogel geplaatst worden. Het bedrijf Luc Vertenten-Spiritus uit Linter heeft dit jaar al veel schade en is dagelijks in de weer om de kraaien weg te houden, maar het lijkt vechten tegen de bierkaai. ‘Kraaien zijn slimme diertjes. Ze loeren ons uit. We moeten dagelijks de toestellen van plaats veranderen om gewenning tegen te gaan. Kraaien opereren het liefst in open vlaktes waar ze overzicht hebben. Overdag sturen ze spionnen uit en ze slaan toe als er geen gevaar meer is. Dat is bij het opkomen van de dag en bij het vallen van de avond. Het weghouden van de kraaien kost me uren nutteloos werk en kost me een hoop geld’, zegt Luc Vertenten.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio