Binnenkort met de trein naar Gent

Binnenkort met de trein naar Gent

Jan Vanseveren van BTTB ijvert al jaren voor een passagiersverbinding naar Gent. Foto: zvd

Zelzate -

Binnen enkele jaren zouden Zelzatenaren met de trein naar Gent kunnen reizen. De NMBS heeft de invoering van een passagierstrein tussen Zelzate en Gent opgenomen in haar investeringsplan 2015 - 2025.

De lijn Gent-Zelzate wordt zelfs een van de acht prioritaire projecten van de NMBS op het Vlaamse net. Ondertussen heeft ook de Vlaamse regering dit investeringsplan goedgekeurd want het Vlaanderen hoest een zeer groot deel van deze spoorwegbudgetten op. Zowel Gent als Zelzate drongen al lang aan op een spoorverbinding voor passagiers.

Het bestaande en om te vormen goederenspoor, de lijn 204 zou het havengebied aandoen en heel wat werknemers tussen Zelzate en Gent aan een snelle spoorverbinding kunnen helpen. ‘In de haven op deze rechterkanaaloever werken ruim 20.000 mensen waardoor een passagiersverbinding tussen Gent en Zelzate zeker rendabel moet zijn’, klonk het al vaak.

Volgens eerdere studies zou ongeveer 15 procent van alle werknemers uit de grote bedrijven in de kanaalzone de lijn willen gebruiken. Vorig jaar nog mocht de organisatie 204 op de sporen van de NMBS eenmalig een passagierstrein laten rijden tussen het station Gent Dampoort en het goederenstation Gent Noord aan ArcelorMittal. Ook de bond van trein, tram en busgebruikers (BTTB) kwam in 2009 al naar buiten met studies die aantonen dat er nood is aan een passagierstrein tussen Gent en Zelzate. ‘Die lijn zou dagelijks 1.300 passagiers heen en terug vervoeren’, stelde toen Jan Vanseveren van BTTB.

De NMBS en het kabinet van de Vlaamse minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) gaan nu voor Vlaanderen de prioriteiten vastleggen. Wanneer mensen een trein zult kunnen nemen tussen Gent en Zelzate is nog niet gekend. Maar een dit is zeker, het ziet ernaar uit dat die er zeker komt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio