Voormalig Joegoslavische schrijver Mirko Kovac overleden

De voormalige Joegoslavische schrijver en scenarist Mirko Kovac, slachtoffer van de communistische censuur en vervolgens fel tegenstander van het nationalisme aan de vooravond van de splitsing van Joegoslavië, is in Kroatië op 74-jarige leeftijd overleden. Dat is dinsdag vernomen van zijn Kroatische uitgeverij Fraktura.

De in Montenegro geboren Kovac woonde in Belgrado tijdens de periode van het communistische Joegoslavië. Omwille van zijn antinationalistische standpunten tegenover de inmiddels overleden Servische president Slobodan Milosevic, moest hij begin de jaren negentig vluchten uit de Servische hoofdstad. Hij vestigde zich vervolgens in het Kroatische Rovinj, waar hij zal begraven worden in de streek van Istrië.

‘Hij was een van de meest talentvolle postmodernistische schrijvers uit de Joegoslavische literatuur’, aldus de Kroatische krant Novi Lis. Als laureaat van vele literatuurprijzen in de Balkan, maakte Mirko Kovac deel uit van de Montenegrijnse, Servische, Kroatische en Bosnische schrijversgilde.

Zijn romans en novelles werden vaak veroordeeld door de communistische censuur en verwijderd uit winkels en bibliotheken wegens ‘hun sombere, wild individualistische kant’.

Werk van Mirko Kovac, zoals ‘Het leven van Malvina Trifkovic’ (De Bezige Bij), werd vertaald in verschillende talen, ook in het Nederlands.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees