open monumentendag

't Wit Peerd herleeft met Open Monumentendag in Londerzeel

't Wit Peerd herleeft met Open Monumentendag in Londerzeel

De brouwerij bestaat niet meer, maar het bier wordt nog altijd gebrouwen. Foto: www.witpeerd.be

Bornem -

De gemeente Londerzeel biedt bezoekers van Open Monumentendag op zondag 8 september een blik op het landelijke leven van vroeger met een bezoek aan de voormalige brouwerij 't Wit Peerd en een kennismakende fietstocht langs verdwenen woningen en gebouwen.

De geschiedenis van brouwerij 't Wit Peerd gaat vermoedelijk terug tot het midden van de 16de eeuw. In die periode telde Londerzeel niet minder dan elf brouwerijen en ‘slechts’ tien herbergen. Het aantal brouwerijen was dus in verhouding behoorlijk groot. Het einde van 't Wit Peerd werd voorafgegaan door een bijzonder voorval. In maart 1828 gebeurde er iets vreselijks. Een zoon van de brouwer valt in het kokende water van de brouwkuip, wordt eruit gehaald door zijn vader, maar overlijdt een week later. Dominicus, eigenaar en brouwer, was op dat ogenblik 37 jaar. 23 jaar later verkoopt de eigenaar de brouwerij en in 1880 wordt de brouwerij volledig afgebroken. Het einde van brouwerij 't Wit Peerd werd bezegeld. Ondanks de sluiting wordt het bier nog altijd gebrouwen, weliswaar op een andere locatie. Volgens Peter Buelens van 't Wit Peerd was de keuze snel gemaakt. ‘We gaven het bier onderdak bij brouwerij Boelens in het Waasland, daar hebben ze kennis van goed bier brouwen en samen werkten we aan een goed recept’, vertelt hij. Speciaal voor Open Monumentendag laat de gemeente bezoekers genieten van hapjes op basis van het lokale bier en is er een tentoonstelling over het oude Londerzeel en de geschiedenis van de brouwerij.

Fietslus

De organisatie hoopt op stralend weer, want sportieve bezoekers kunnen via een fietstocht kennismaken met oude foto's van verdwenen woningen en gebouwen. De beschrijving van de fietsroute kunt u bekomen in 't Wit Peerd. In de fietslus is ook een bezoek aan het Mienenhof inbegrepen. Daar worden demonstraties smeden gegeven, is er het Karrenmuseum en is er een tentoonstelling over schilderijen met landbouwtaferelen. De dorst kan gelest worden aan diverse drankgelegenheden. Aan het fietsen van de OMD-lus zijn enkele leuke prijzen verbonden. Wie de stempels van de vier locaties verzamelt en zijn stempelkaart voor 17.30 uur inlevert in 't Wit Peerd, kan gratis een portie schep, jenever op basis van paardenmelk of een serie oude postkaarten winnen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio