Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn

Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het UZ Leuven erin geslaagd een nieuw efficiënt medicijn te ontwikkelen ter behandeling van de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte.

De onderzoekers publiceerden deze week twee studies in het vakblad New England Journal of Medicine waarin ze de werkzaamheid van het nieuwe medicijn bewijzen. Verwacht wordt dat het in de loop van 2014 op de Europese markt zal komen.

Al een tiental jaren bestaat er een medicament dat TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat Crohn-patiënten in te grote hoeveelheden aanmaken. Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 tot 20 procent van de patiënten niet aanslaat en bij nog eens 30 procent na verloop van tijd haar efficiëntie verliest. Die patiënten zullen nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met vedolizumab, een nieuw medicijn dat lymfocyten blokkeert. Lymfocyten zijn witte bloedcellen, die bij Crohn-patiënten massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen veroorzaken.

Er bestonden al medicijnen die inwerkten op lymfocyten, maar die blokkeerden ook de hersenen. ‘Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie van lymfocyten selectief te blokkeren en deze schadelijke bijwerkingen zoals hersenaandoeningen, te vermijden’, legt gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven uit.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees