Marc Serneels vraagt meer plaats voor honden in de samenleving

Hondentrainer wil af van nefaste impulsaankopen

Hondentrainer wil af van nefaste impulsaankopen

Marc Serneels en zijn welopgevoede golden retriever Nel. Foto: tab

Herselt -

Honden stammen af van wolven en worden gedreven door oerinstincten. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt vooraleer je een pup in huis haalt. Dat zegt hondentrainer Marc Serneels uit Blauberg. De man wil dan ook af van impulsaankopen.

Hoe vaak gebeurt het niet dat hondeneigenaars hun viervoeter naar het asiel brengen omdat het beestje onhandelbaar is. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze hun huisdier langs de weg dumpen omdat een welverdiende vakantie in het buitenland wacht. Van die zogenaamde impulsaankopen wil hondentrainer en gedragstherapeut Marc Serneels af.

‘Daarom is het belangrijk dat kandidaat-kopers zich eerst goed informeren over de consequenties van een hond in huis’, aldus Serneels.

Gratis advies

Tijdens een maandelijkse sessie op donderdag geeft de man in groep gratis advies over een eventuele aankoop. ‘Het is niet de bedoeling de mensen te kwetsen. In sommige gevallen is echter beter een aankoop af te raden omdat de gezinssituatie of de relatie werk - vrije tijd niet optimaal is. Iedereen moet tevreden zijn en dan heb ik het over de hond, zijn baasje en de samenleving’, luidt het.

Hiermee wil Serneels niet gezegd hebben dat een man of vrouw met een drukke baan geen hond kan hebben. ‘Zo lang je 's avonds maar prime time met je dier voorziet. Een wandeling in het bos of op straat doet wonderen en brengt je hond veel bij over hoe hij zich moet gedragen in aanwezigheid van auto‘s, fietsers, voetgangers en anderen honden. Voor het baasje is een wandeling in de natuur ook helend, na een dag hard werken’, klinkt het.

Volgens Serneels komt de plaats van honden in de samenleving meer en meer in het gedrang. ‘Er is een aanlijnplicht in het gemeentelijk politiereglement, maar van een loslooprecht voor goed opgevoede honden staat nergens iets op papier. Daar zou verandering in moeten komen’, aldus Marc die al 30 jaar in het vak zit.

Zijn negenjarige golden retriever Nel krijgt veel vrijheid, maar dat heeft zo zijn grenzen. ‘Ik hanteer zowel een startknop als een stopknop. Met korte en duidelijke instructies die individueel worden aangeleerd, weet Nel perfect waar ze aan toe is’, besluit de hondentrainer die ook geregeld puppycursussen organiseert.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio