Vader en zoon gaan samen op Europese surfweek

Wind in de zeilen, ook met een beperking

Wind in de zeilen, ook met een beperking

Erwin en Herman genieten van de surfweek. Foto: kln

Gierle / Heindonk -

Recreas organiseert deze week al voor de 23ste keer de Europese surfweek voor personen met een beperking. Erwin Van Cauteren is een van de deelnemers. Hij heeft zijn vader Herman bij als begeleider. ‘Maar eigenlijk leer hij mij surfen’, zegt Herman.

De vzw Recreas (Recreatief Aangepast Sporten) is de enige organisatie in Europa en zelfs wereldwijd die personen met een beperking leert windsurfen. Sinds 1992 wordt gesurft op de Bloso-watersportbaan. ‘Er zijn 33 deelnemers op Hazewinkel, van wie er acht voor het eerst surfen. Elke deelnemer heeft een persoonlijke begeleider of begeleidster, die zorgt dat er niets mis kan gaan op het water’, legt Lieve De Schrijver van Recreas uit.

Bredere plank

De deelnemers zijn motorisch gehandicapt, slechtziend, blind of doof. ‘Het zijn beginnende en al geoefende surfers uit België, Hongarije, Bulgarije en Engeland. Andersvaliden en rolstoelgebruikers met een motorische handicap surfen zittend, in een stoel die op een bredere surfplank met luchtkussens is vastgemaakt. Ook het zeil is afgesneden. Om het gemakkelijker recht te kunnen houden. Blinden en slechtzienden oriënteren zich met piepende geluidsboeien die op het water liggen.’

Erwin Van Cauteren uit Gierle (30) is slechtziend en surft staand. Hij is al de vijfde keer mee op surfweek. Dit jaar voor het eerst met zijn vader Herman, die Erwin begeleidt. ‘Eigenlijk leert Erwin mij surfen. Hij zegt me wat ik moet doen op het water. Ik leer echt met vallen en opstaan. Gisteren (maandag; nvdr.) ben ik heel vaak gevallen. Vandaag nog niet. Surfen is best wel vermoeiend. Steeds weer uit het water op de plank kruipen en het zeil rechttrekken. Als ook ik beter kan surfen, kunnen we later nog samen gaan, bijvoorbeeld op het Zilvermeer in Mol’, zegt Herman (61) vooruit.

‘Ik kan goed surfen. Maar ik leer hier nog elk jaar bij’, zegt Erwin.

De blinde Florin Radulescu uit Bulgarije bracht zijn 11-jarige zoon Horatiu mee, die zijn vader begeleidt en leert surfen. ‘Niet elke club is bereid om mensen met een beperking de kans te geven aan sport te doen. Maar na enkele initiatielessen kunnen de deelnemers uit onze regio binnenkort terecht in de surfclub Alleman in Hombeek. Met aangepast materiaal zal, wie hier leerde surfen, in die club kunnen blijven sporten’, zegt Lieve De Schrijver nog.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio