Oorzaak vermoedelijk toe te schrijven aan lozing door schip

Scheepvaart urenlang stil door olievervuiling

Scheepvaart urenlang stil door olievervuiling

Brandweer en Civiele Bescherming gingen met een bootje te water om de olie met detergent te bestrijden. Foto: pdv

Oudenaarde -

Op de Schelde in Oudenaarde werd gisteren een aanzienlijke olievervuiling vastgesteld. Ter hoogte van het gerechtsgebouw dreef een grote olievlek op het water. De scheepvaart werd urenlang stilgelegd.

Bij de hulpdiensten liepen dinsdagochtend omstreeks 02.00 uur verschillende klachten binnen over een indringende geurhinder aan de Schelde in Oudenaarde. De geurhinder bleek afkomstig van een olievervuiling op de Schelde.

De olievervuiling situeerde zich vanaf het kruispunt van de Marlboroughlaan met de Bekstraat tot aan de ophaalbrug in de Bergstraat.

Op het water dreef een dikke olielaag. De brandweer van Oudenaarde en de Civiele Bescherming van Liedekerke kwamen met zwaar materieel en bootjes ter plaatse.

Ter hoogte van de Scheldekop werd over de volledige breedte van de Schelde een dam gelegd om de vervuiling in te dijken.

Meteen ook werd alle scheepvaartverkeer stilgelegd. De schepen werden opgehouden aan het sas in Oudenaarde en tegelijkertijd ook aan het sas in Kerkhove.

De oorzaak van de olievervuiling bleek niet meteen duidelijk, al ging onmiddellijk wel een vermoeden naar een mogelijke lozing door een schip.

Bijzondere aandacht ging naar twee schepen die aan de kade langs de Marlboroughlaan waren aangemeerd. De Vlaamse Milieumaatschappij nam stalen van het vervuilde Scheldewater en van de olie en brandstof van de twee betrokken schepen.

Stalen genomen

Intussen deed een interventieploeg van de scheepvaartpolitie de vaststellingen. In de loop van de voormiddag werd ook olievervuiling in de vlakbij gelegen jachthaven vastgesteld.

Zekerheid over de vervuiler was er gisteren evenwel niet. Naar verluidt kan de analyse van de stalen enkele dagen in beslag nemen. Intussen werd alles in het werk gesteld om de scheepvaart opnieuw op gang te krijgen. Pas na het nemen van de stalen, wat enige tijd in beslag nam, konden manschappen van de brandweer en de Civiele Bescherming aan de slag om de olie op de Schelde met detergenten te bestrijden.

Kort na de middag, omstreeks 14 uur, kon de dam verwijderd worden en kreeg het scheepvaartverkeer opnieuw groen licht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio