Inge Van Gestel werkt aan nieuwe voorstelling

Peperkoekfabriek inspireert theatermaker

Peperkoekfabriek inspireert theatermaker

Inge Van Gestel en het team van vzw Blauwhoef maakten al een testrit met de oude lijnbus. Foto: wlt

Turnhout -

De grootmoeder van theatermaker Inge Van Gestel (33) werkte in de peperkoekfabriek Van Deun-Poppeliers. Het dramatische verhaal van de fabriek is de aanleiding voor een eigenzinnig theaterproject ‘Koek’ dat begin december in première gaat.

‘Koek’, of wat je zelf van het leven bakt, is meer dan theater. Het is ook een tentoonstelling, een erfgoedproject en peperkoek.

‘De verhalen die mijn grootmoeder over de fabriek vertelde, waren mijn inspiratiebron’, vertelt Inge Van Gestel. ‘De fabriek, die al ongeveer dertig jaar niet meer bestaat, kende een bewogen geschiedenis. Ze was van groot belang voor Turnhout want ze zorgde voor brood op de plank. In de bloeiperiode werkten er een paar honderd mensen. In de Tweede Wereldoorlog werd de kelderverdieping ingericht als schuilkelder, waar 300 mensen konden worden ondergebracht. Iedereen in Turnhout kende de peperkoekfabriek. In de jaren ‘60 vond er een verschrikkelijk drama plaats. De toenmalige bedrijfsleiders kwamen in Schilde om het leven bij een verkeersongeval. Op sinterklaasdag. Ze hadden vier kinderen, tussen nul en zes jaar oud. Hun driejarige zoon zat in de auto. Het kind overleefde de klap. De overige drie kinderen waren thuis.’

De theatervoorstelling ‘Koek’, die op een geheime locatie ergens in Turnhout zal plaatsvinden en op 6 december in première gaat, vertelt niet de geschiedenis van Van Deun - Poppeliers.

‘Ik ga wel aan de slag met wat er gebeurd is, maar het verhaal is slechts de onderlaag. De Koekfabriek is een metafoor voor het leven en wat je er zelf van bakt. Ze bracht mensen samen, in goeie en slechte tijden. Koek gaat heel erg over verbinding maken zowel met de ander als met jezelf. Maar naast de interpretatie, de bewerking en de verwerking van historische gegevens is het natuurlijk ook zo dat een koekfabriek een begrip is dat tot de verbeelding spreekt. Het heeft iets sprookjesachtig. Ook daar wil ik iets mee doen.’

Omdat de toeschouwers niet mogen weten waar de Koekfabriek zich bevindt, wil Inge een oude bus gebruiken die de kijkers zal oppikken op een centrale plaats.

‘De bus is van de vzw Blauwhoef. ‘We zetten ons in voor het terug rijvaardig maken van oude lijnbussen. Deze bus heeft als bouwjaar 1973 en is aan ons geschonken door het Vlaams Tram en Autobus Museum. De bus stond meer dan 20 jaar stil, maar we willen hem restaureren. Het is vooral hopen dat alle papieren in orde zijn zodat Inge de bus inderdaad kan gebruiken voor haar voorstelling’, zegt Dennis Van Dessel.

Inge Van Gestel kreeg de theatermicrobe te pakken door haar kennismaking met Enrique Vargas. Sinds 2007 vormt Inge samen met Jean-Marie Oriot de spil van De Generaal en Zijn Tuin.

www.koekfabriek.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio