In de plaats komt nieuwbouw met 49 appartementen

Grijs kantoorblok tegenover Belgacomtoren wordt gesloopt

Dit flatgebouw zou in de plaats komen van het grijs blok op de hoek van de Keizer Karelstraat en de Van Eyckstraat. Foto: Jo Coenen Architects & Urbanists

GENT - Het kantoorgebouw op de hoek van de Gebroeders Van Eyckstraat en de Keizer Karelstraat ruimt plaats voor een complex met 49 flats. Het opmerkelijke ontwerp is van architect Jo Coenen. Projectontwikkelaar Alides wil klaar zijn tegen eind 2016.

Op de hoek van de Gebroeders Van Eyckstraat en de Keizer Karelstraat staat een kantoorblok, dat allesbehalve sprankelend oogt. De Vlaamse administraties voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu verhuizen volgend jaar naar het Vlaams administratief centrum Loveling aan het Sint-Pietersstation.

Projectontwikkelaar Alides, de vastgoedafdeling van de Gentse familiale groep Maes, eigenaar van het gebouw, lanceerde een grote ideeënwedstrijd. Nadien werd aan vijf architectenbureaus gevraagd om hun ideeën uit te werken tot een ontwerp.

Een jury koos het ontwerp van Jo Coenen, die werkt met Luyten/Smeulders architecten. Coenen is een vermaard architect. Hij was van 2000 tot 2004 Nederlands Rijksbouwmeester.

Buurt verandert vlug

‘Het is een zeer mooie en tegelijk zeer moeilijke ligging. Je moet al die straten, ook de achterliggende Frans Ackermanstraat, verenigen. We wilden op die plek ook een duidelijk statement maken tegenover de lelijke Belgacomtoren. Straks wordt de Reep opengegooid en er is de herinrichting van de Oude Beestenmarkt. Die buurt verandert vlug’, zegt Filip De Poorter van Alides.

Opzet van de architect is het gebouw ‘hedendaags en smaakvol’ te integreren in het straatbeeld. Hij liet zich ook inspireren door de Jan en Hubert van Eyck, schilders van Het Lam Gods. Het gebouw heet Residentie Hubert en Jan Van Eyck.

Coenen ontwierp een gebouw met zeven verdiepingen dat bestaat uit twee delen, elk met een eigen karakter. Een centraal deel verbindt ze. Aan de linkerkant aan de ingang verrijst een soort toren, met erachter een gebouw dat uitgeeft op de Frans Ackermanstraat.

In de Keizer Karelstraat sluit een zeven verdiepingen tellend gebouw aan bij het straatbeeld en de gevels van de vaak indrukwekkende palazzo’s in de straat. Daar is het gebouw 27 meter hoog.

Gericht op de stad

Het gebouw richt zich op de stad en wil een prominente plaats innemen. Binnen zit een overdekte binnenruimte. Het telt 14 drieslaapkamer-, 25 tweeslaapkamer- en 10 eenslaapkamerappartementen. Ze variëren in oppervlakte van 80 vierkante meter tot ruim 150 vierkante meter.

Er zijn 142 fietsenstallingen en 48 autostaanplaatsen. Over prijzen kan Alides nog niets zeggen, behalve dat het hoopt in 2014 met de sloop en daarna met de bouw te beginnen. Twee jaar later zou het gebouw klaar zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio