Afbraak centrale Ruien kan nog jaren duren

Twee man in lege centrale

Twee man in lege centrale

De koeltoren en de schoorstenen blijven nog een hele tijd het landschap in Ruien bepalen. Foto: pma

Kluisbergen -

Vandaag 31 augustus is de laatste dag dat Electrabel elektriciteit kan maken op de site van Ruien. Morgen is het definitief gedaan. Intussen heeft op één medewerker na al het personeel een andere standplaats gekregen. Twee mensen blijven in Ruien tot juni 2014.

Tot vandaag moest de centrale van Ruien stand-by blijven om eventueel opgestart te worden bij een elektriciteitstekort. Toch heeft de centrale sinds eind maart niet meer gedraaid. Vanaf morgen kan ze ontmanteld worden en afgebroken. Maar het is verre van duidelijk wat er nu zal gebeuren.

Geetha Keyaert, woordvoerder van Electrabel: ‘Er is nog geen beslissing genomen. Mogelijk wordt er toch nog een koper gevonden die de site in zijn geheel overneemt.’ Intussen weten we uit goede bron dat turbines en generatoren verkocht zijn aan bedrijven in Egypte, India en China.

‘Het klopt dat stukken met een waarde verkocht zijn’, zegt Geetha. ‘Maar wat en aan wie mag ik niet zeggen, dat behoort niet tot de openbare sfeer van een bedrijf. We hebben eerst gekeken wat we zelf kunnen gebruiken in de groep, waardevolle stukken verkopen is de volgende logische stap. Tot juni 2014 blijven twee mensen van Electrabel op de site om deze te bewaken en te kijken dat er geen vandalenstreken gebeuren. Afbraak is nu zeker nog niet aan de orde.’

Dit laatste wordt ook anoniem bevestigd.

‘Alles van waarde wordt verkocht, de rest zal blijven staan. De gebouwen, koeltoren en grote schoorstenen afbreken zal zeker niet direct gebeuren. Door de crisis in de energiesector zal het bedrijf niet investeren in de afbraak van iets dat de groep niet meer nodig heeft. Investeren gebeurt in iets dat kan opbrengen’, luidt het.

Wrak

Ook bij eerdere sluitingen duurde het vele jaren vóór Electrabel schoorstenen en gebouwen ontmantelde. Op 5 september is er een laatste drink in de centrale van Ruien. Alle oud- en huidige werknemers worden uitgenodigd om afscheid te nemen.

‘Ik zal daar niet bij zijn’, zegt Peter Vanautrijve die jaren ijverde om de centrale open te houden. ‘Dat je een wrak naar het autokerkhof brengt, kan ik begrijpen, maar hier hadden we een nog mooie occasie waar de laatste jaren veel kosten aan gedaan waren. Die naar de sloop brengen is voor mij geen reden tot feesten. Op een medewerker na is er wel een herbestemming gevonden voor het personeel van Ruien. Het dossier van de laatste persoon zit in de eindfase zodat ook die persoon een andere standplaats zal krijgen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio