Tien etiquettetips voor het nieuwe schooljaar

© shutterstock

Wat moet er in de boekentas van je kind? En wat met speelgoed in de klas en op de speelplaats? Wij vroegen aan etiquettespecialist Kevin Strubbe waarmee ouders en kind rekening kunnen houden om het schooljaar vlot te beginnen.

vwh

Kevin Strubbe werkte een tijdje als butler voor onze koning Filip, deed ervaring op als hotelmanager, baatte zijn eigen horecazaken uit en is sinds een achttal jaar zaakvoerder van CuliConsulting waarbij hij diverse projecten opstart en veel uitdagingen aangaat. Een van die projecten is het schrijven van boeken met etiquetteregels. Wij vroegen hem om een stappenplan uit te werken voor een goed begin van het nieuwe schooljaar.

1. De eerste indruk

Leg uit hoe belangrijk het is om netjes en verzorgd over te komen als jullie ’s ochtends naar school vertrekken. Dit houdt ook in: een douche nemen, tandjes poetsen, handen wassen voor de maaltijd. Het is zeker niet nodig om de eerste schooldag in te zetten in een volledig nieuwe outfit, maar proper gewassen en gestreken kledij is een kleine moeite en laat een fijne indruk na.

2. De boekentas

Overloop samen met je kind wat de school verwacht in de schooltas: pen, slijper, brooddoos, agenda. Als je dit samen doet met je kind leert het zijn verantwoordelijkheid op te nemen. Leg ook uit wat van de school niet mee mag zoals knuffels en controleer dat het niet in de tas terechtkomt.

3. Respect voor de leerkracht

Gebruik de benamingen die de school zich eigen heeft gemaakt: juf Goossens, meester Bart, meneer Vandermolen, mevrouw deKruijter. Het is belangrijk dat kinderen beseffen dat het gebruik van aanspreektitels te maken heeft met een vorm van respect voor een autoritair persoon.

4. Respect voor de tijd

Leer je kind op een speelse manier dat het belangrijk is om op tijd op school te komen en dat het veel fijner is om vijf minuten te vroeg te zijn dan je te moeten haasten.

5. Speelgoed delen

Leg je kids goed uit dat speelgoed niet exclusief voor hen is en dat ze moeten delen, net zoals ze in de speeltuin niet mogen drummen en voorsteken bij de glijbaan.

6. Omgaan met andere kinderen

Meestal proberen we dit op jonge leeftijd de kinderen al bij te brengen maar leg aan de hand van voorbeelden uit dat andere kinderen pesten niet kan en ze ook geen spullen mogen afpakken die van hun schoolkameraadjes zijn.

7. Gedrag in de klas

Leer dat er in de school en in de klas een hoop regels gelden waar ze zich aan moeten houden (in de rij staan, vinger opsteken, schooltas netjes wegzetten) en dat er – net zoals thuis naar de mama en papa – op school moet geluisterd worden naar de leerkracht.

8. Sportief gedrag

Geef je kind mee dat je niet altijd de eerste kan zijn in spelletjes, rekenen of in de loopwedstrijd en dat het sportief is om 'proficiat' te zeggen aan klasgenootjes. Zo zien ze ongetwijfeld dat het niet altijd dezelfde zijn die winnen of verliezen.

9. Accepteer de verschillen

Erg belangrijk is dat je je kinderen meegeeft dat er kindjes in de klas kunnen zijn met een andere huidskleur, andere gezinssamenstelling, godsdienst, haarkleur, een brilletje en een beugel.

10. Verkeer

Samen naar school gaan geeft je de kans om een aantal verkeersregeltjes in de praktijk om te zetten: niet langs de straatkant uit de wagen stappen, eerst naar links en rechts kijken bij het oversteken, dank je zeggen tegen de agent die je helpt oversteken.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie