Ingenieurs-, technologische en lerarenopleidingen doen het goed

Hoger onderwijs telt nu al meer inschrijvingen

Momenteel telt de UHasselt ongeveer twee procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Foto: rgg

Hasselt / Diepenbeek -

Het academiejaar in het hoger onderwijs gaat binnenkort weer van start en dat betekent dat de inschrijvingsperiode bijna ten einde is. In Limburg hebben zich al meer nieuwe studenten ingeschreven in de hogescholen en de universiteit dan vorig jaar.

Definitieve cijfers zijn er nog niet, omdat er nog steeds de mogelijkheid is om zich in te schrijven.

UHasselt

Bij de Universiteit Hasselt worden ook enkel de 18-jarigen geteld. Momenteel telt de UHasselt ongeveer twee procent meer inschrijvingen dan vorig jaar. Dit komt onder meer door de integratie van enkele academische opleidingen, zoals kinesisten en ingenieurs. Vooral die laatste opleiding scoort dit jaar enorm goed. De UHasselt telt namelijk dertig procent meer kandidaat-ingenieurs. Daarnaast blijft de opleiding rechten het ook goed doen met twintig procent extra inschrijvingen.

KHLim

Bij de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) is het aantal nieuwe studenten gestegen met 2,3 procent in vergelijking met vorig jaar. ‘Bij de lerarenopleidingen is er een opvallende toename voor de opleiding lager onderwijs’, zegt Francis Loyens, directeur onderwijsbeleid van de KHLim. ‘Er zijn al 226 kandidaten, zestien procent meer dan vorig jaar. Kleuteronderwijs gaat er met acht procent op vooruit. In het departement Industriële Wetenschappen en Technologie (IWT) is de sterke stijging, van ongeveer dertig procent, van de opleiding energietechnologie opvallend. Vroeger had deze opleiding de naam elektrotechniek, dus misschien heeft de naamswijziging hier iets mee te maken.’

PXL

Bij de nieuwe hogeschool PXL, een fusie tussen PHL en Xios, tellen ze momenteel iets meer dan drie procent extra inschrijvingen in vergelijking met vorig jaar. Die stijging is onder meer te danken aan de lerarenopleiding. Toch doen ook de technologierichtingen het zeer goed, met een stijging van twintig procent. ‘Geen overbodige luxe, want onze toekomst valt of staat met technologie’, zegt Marleen Schepers, departementshoofd PXL-Tech. ‘Waar we vandaag nood aan hebben, zeker in ­crisistijden, is hoogstaand en eigentijds onderwijs, vooral in het speerpuntdomein technologie. Technologische kennis is net een van de absolute voorwaarden om onze huidige kenniseconomie en ons ­welvaartspeil ook in de toekomst veilig te stellen. Voor Limburg geldt dat nog meer dan voor de rest van Vlaanderen. Het Ford Genk-debacle en het SALK-actieplan voor Limburg nopen ons echt om, nog meer dan vroeger, in te zetten op onderwijs, innovatie en technologie.’

De hogescholen KHLim en PXL starten het academiejaar op maandag 16 september. Een aantal opleidingen binnen de UHasselt start ook op maandag 16 september, de overige starten in de week van 23 september.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio