Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ontkent Holocaust niet

Iraanse minister van Buitenlandse Zaken ontkent Holocaust niet

Foto: AFP

Op Twitter heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, gezegd dat zijn land het bestaan van de Holocaust niet ontkent. Hij gaat daarmee in tegen oud-president Mahmoud Ahmadinejad die dat wel altijd in twijfel heeft getrokken.

‘Ik wens de Joden, en zeker de Joden in Iran, een gelukkig Joods Nieuwjaar’, tweette de vorige maand benoemde president Hassan Rohani.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, die nog maar net een Twitter-account heeft, reageerde met de tweet ‘Happy Rosh Hashanah’ (gelukkig joods nieuwjaar, red). Daarop bedankte Christine Pelosi, dochter van Nacy Pelosi, de fractieleidster van de democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Zarif, maar zei ook dat het ‘nieuwe jaar nog mooier zou zijn als u een einde maakte aan de Holocaustontkenning door Iran’.

Zarif antwoordde dat ‘Iran nooit de Holocaust heeft ontkend. De man die als Holocaustontkenner beschouwd werd, is nu vertrokken. Gelukkig nieuwjaar.’

In een interview met een nieuwszender bevestigde de minister het gesprek via Twitter. ‘We wensen onze christelijke landgenoten elk jaar gelukkig nieuwjaar’, aldus nog Zarif. ‘We hebben ook een Joodse minderheid, die in het parlement vertegenwoordigd is door een verkozene. We hebben niets tegen Joden of het Jodendom, maar laten niet toe dat zionisten Iran afschilderen als antisemitisch.’ Iran erkent het bestaan van Israël niet.

De vroegere Iraanse president Ahmadinejad heeft het bestaan en de ernst van de Holocaust de laatste jaren in twijfel getrokken. Hij kondigde ook verschillende keren de op handen zijnde verdwijning van Israël aan. Die uitspraken, maar ook het controversiële kernprogramma van Iran, droegen bij tot het internationale isolement van het land.

Corrigeer

NIEUWS