Oudste spoorweggebouw van Europa 34 meter verschoven

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Naast het treinstation van Mechelen is een meer dan anderhalve eeuw oud spoorweggebouw over een afstand van 34 meter verplaatst. Door het historische belang ervan mocht het niet afgebroken worden en werd het op een betonplaat verankerd en stukje bij beetje verschoven. Donderdagavond werd de krachttoer succesvol afgerond.

rbm

Naar aanleiding van infrastructuurwerken aan het Mechelse station en de werken errond stond het oudste spoorweggebouw op het hele Europese vasteland in de weg. Het L-vormige gebouw van 2.400 vierkante meter groot werd in 1837 in baksteen opgetrokken en was oorspronkelijk een werkplaats voor schilders en schrijnwerkers, later deed het dienst als magazijn.

Historisch belang

Gezien het historische belang van het gebouw mocht het van de Vlaamse erfgoedinstanties niet afgebroken worden om het achteraf opnieuw op te bouwen. Het moest dus verplaatst worden.

'Daarom hebben we het losgemaakt van de fundering en er een 40 centimeter dikke betonplaat onder aangebracht', zegt woordvoerder voor 'Mechelen in Beweging' Rudy Van Camp. 'Vervolgens is de constructie, die 5.000 ton weegt, tien centimeter omhooggevezen en daarna met zes grote duwers over een glijbaan centimeter per centimeter verschoven.'

Het duwen zelf begon dinsdag en donderdagavond omstreeks 19.00 uur stond het gevaarte 34 meter verder. De eigenaar van het gebouw, de NMBS-holding geeft het gebouw nu in erfpacht aan de stad Mechelen, die de concrete functie van het gebouw nog zal bekijken. De kostprijs van het project, zonder het voorafgaande studiewerk, komt neer op 1,39 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio