‘Gemeenten mogen geen privégegevens verkopen’

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) erkent dat steden en gemeenten geen lijsten met persoonsgegevens van inwoners mogen doorverkopen aan bedrijven. ‘Dat is inderdaad in strijd met de privacywetgeving’, reageert de VVSG op de berichtgeving in onze krant.

Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen adresgegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven. Vooral informatie over burgers die net een bouwvergunning verkregen hebben, blijkt populair, zo staat in de ochtendeditie van onze krant.

‘Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur’, hekelt de Privacycommissie. Gemeenten mogen geen gegevens doorspelen die gebruikt zullen worden voor directe marketing, stelt de commissie.

De Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) erkent die kritiek. ‘Er is inderdaad openbaarheid van bestuur. Iedereen heeft dus het recht om op de gemeente een openbare document, zoals een bouwvergunning, te komen inkijken en die openbare gegevens over te schrijven. Maar er zijn ook gemeenten die zelf lijsten aanleggen met persoonlijke gegevens van inwoners. Dat kan niet volgens de wet op de privacy’, legt Marian Verbeek van de VVSG uit.

De VVSG informeerde de steden en gemeenten eerder al dat dergelijke praktijken niet kunnen. Zo verscheen er in 2009 ook een artikel over de kwestie in het tijdschrift LOKAAL. De organisatie is wel van plan de boodschap nog eens te herhalen. Zo zal de kwestie aan bod komen in de volgende VVSG-nieuwsbrief.

Hoeveel en welke steden en gemeenten toch lijsten met persoonsgegevens doorverkopen, kan de VVSG niet zeggen.

Corrigeer

MEER NIEUWS