Destelbergen geeft verkoop privégegevens toe

archiefbeeld Foto: An Nelissen

DESTELBERGEN -

Destelbergen geeft toe dat het informatie over bouwvergunningen tegen betaling heeft doorgespeeld aan bedrijven. Dat heeft het gemeentebestuur van de Oost-Vlaamse gemeente toegegeven. De gemeente zal haar beleid naar eigen zeggen aanpassen.

De Standaard onthulde vandaag dat verschillende gemeenten privé-gegevens doorspelen aan commerciële bedrijven, soms zelfs tegen betaling. Het gaat daarbij vooral over informatie over burgers die net een bouwvergunning verkregen hebben. ‘Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur’, stelt de Privacycommissie.

‘We zijn in de fout gegaan. We zullen het advies van de privacycommissie grondig bekijken en waar nodig het gevoerde beleid aanpassen’, verklaart het gemeentebestuur van Destelbergen. Die gemeente gaf voordien aan iedereen die het wou voor 20 euro per maand een overzicht door van de verleende bouwvergunningen, inclusief adresgegevens.

Destelbergen had naar eigen zeggen lange tijd een clausule ingebouwd, waardoor eerst aan de kandidaat-bouwers om toelating werd gevraagd, maar die clausule is ‘om nog onduidelijke redenen ooit weggevallen van het aanvraagformulier’, aldus het gemeentebestuur. ‘Sindsdien worden de gegevens van alle bouwvergunningen doorgegeven zonder vooraf toelating te vragen aan de kandidaat-bouwers.’

‘Het gemeentebestuur van Destelbergen beseft dat ze hier in de fout gaat en zal het advies van de Privacycommissie grondig bekijken en waar nodig het gevoerde beleid aanpassen’, besluit de gemeente. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio