Veurne en politiecommissariaat vormen decor

Film over Witse speelt zich af in de Westhoek

Korpschef José Clauw denkt dat de film zal bijdragen aan het positieve imago van zijn politiemensen. Foto: thv

Veurne -

De film rond de eigenzinnige politiecommissaris Witse speelt zich grotendeels in de Westhoek af. Vooral Veurne en het commissariaat van de lokale politie Spoorkin zullen deel uitmaken van het decor van de film.

Werenfried Witse was jarenlang de meest populaire commissaris van het kleine scherm. De eigenzinnige man, gespeeld door acteur Hubert Damen, trok seizoenen lang meer dan anderhalf miljoen kijkers op zondagavond. De laatste aflevering van het negende seizoen van de serie eindigde open, wat de scenarioschrijvers toeliet om ooit een film rond het personage te schrijven.

De opnames van die langverwachte en veelbesproken film starten nu effectief eind september. En wat meer is: Witse komt voor de gelegenheid uit zijn vertrouwde Halle afgezakt naar de Westhoek.

‘Witse keert terug naar de streek van zijn roots’, klinkt het bij producent Skyline Entertainment. ‘Een zaak in de Westhoek laat de gepensioneerde politieman niet los. Daardoor moet hij wel het vertrouwde Halle achter zich laten. Dat Witse naar zijn heimat terugkeert, betekent ook dat we in de film iets meer te weten zullen komen over zijn familie en zijn antecedenten. Het wil geenszins zeggen dat de commissaris op rust plots een West-Vlaams accent zal worden aangemeten. Dat zou ongeloofwaardig zijn.’

De producent bevestigt dat het verhaal zich volledig in de Westhoek afspeelt. ‘Ook alle buitenopnames zullen in de streek worden gefilmd. Witse komt in het scenario in contact met de lokale politie van de zone Spoorkin.’

‘De ploeg zal neerstrijken in ons commissariaat’, bevestigt zonechef José Clauw van de lokale politie Spoorkin. ‘Zowel de parking, de kantine, de gang als de verschillende kantoren zullen tijdelijk worden ingenomen door de filmploeg. Die zijn net als ons heel enthousiast. We willen de crew volledig steunen waar dat mogelijk is. Of we zelf ook zullen meespelen, is nog de vraag. Maar waarschijnlijk zal onze zone wel een rol krijgen. Vermoedelijk komt ook het logo en zo in beeld.’ Dat wordt bevestigd door de producent. Leuk detail: het commissariaat ligt op een boogscheut van de site van de voormalige suikerfabriek, dat het decor vormt voor In Vlaamse velden, een reeks over de Eerste Wereldoorlog die eind dit jaar op Eén te zien zal zijn.

Ook de Belgische militaire begraafplaats in Oeren en de vervallen steenfabriek aan de Koolhofstraat in Nieuwpoort zullen in de film te zien zijn. De film komt in principe op 5 maart in de bioscoop.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio