Kris Peeters rekent op uitleg van Di Rupo over panda's

archiefbeeld Foto: REUTERS

ANTWERPEN - Premier Elio Di Rupo sluit woensdag in China een overeenkomst waardoor twee reuzenpanda’s tien jaar lang in het dierenpark Pairi Daiza bij Bergen mogen verblijven. En dus niet in de Antwerpse Zoo. Die reageert in Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg 'verontwaardigd'. Minister-president Peeters gaat ervan uit dat Di Rupo tekst en uitleg gaat geven.

Niet alleen Di Rupo zit in China, ook Kris Peeters leidt er een economische, politieke en academische zending. Net nu breekt er een relletje uit over twee Chinese panda's die naar Bergen, de thuisstad van Di Rupo, verhuizen.

De Chinese overheid, waar er nog panda's in het wild leven, leent de bedreigde diersoort telkens voor tien jaar uit aan buitenlandse dierenparken. Pairi Daiza laat in een persbericht weten dat het een jaar geleden een dossier indiende bij het State Forestry
Administration in Peking.

'Volgens de officiële weg, in overeenstemming met de enige, nauwgezette procedure', zo luidt het. 'Dit is, voor zover wij weten, het enige dossier, ingediend door een Belgisch dierenpark.'

En de Zoo van Antwerpen dan?

Maar ook in Antwerpen ondernam men al verwoede pogingen om panda's naar 't Stad te lokken. Tien jaar geleden greep de zoo nipt naast de komst van enkele panda’s. 'Als er dan nu opnieuw verregaande diplomatieke contacten zijn om panda’s naar ons land te halen, hadden we minstens op de steun van de premier gerekend', zegt woordvoerster Ilse Segers.

De Zoo van Antwerpen haast zich om de premier en de directie van Pairi Daiza uit te nodigen 'om te bekijken hoe we de panda’s in België het best kunnen ontvangen'. Want ook Antwerpen heeft ervaring met de opvang van panda's.

Politiek manoeuvre

Het verhaal dreigt ook een politiek verlengstuk te krijgen. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir wil de premier hierover interpelleren. 'Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat Elio Di Rupo diplomatieke middelen heeft ingezet om een dierenpark in zijn eigen buurt een handje te helpen', zegt ze.

Di Rupo ontkent dat hij beslist heeft om twee Chinese reuzenpanda's in het Henegouwse Pairi Daiza te laten herbergen en niet in de Antwerpse Zoo. Volgens het kabinet van de premier is het de Chinese overheid die de keuze maakt.

Premier Di Rupo steunt de aanvraag van Pairi Daiza, 'net zoals elke vraag voor steun van Vlaamse, Waalse of Brusselse bedrijven of instellingen', luidt het op het kabinet.

Of dat de uitleg is waar Peeters om vroeg, zal moeten blijken na de terugkeer van de twee uit China.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees