Gentse gerecht krijgt goede punten voor aanpak drugsgebruikers

Gentse gerecht krijgt goede punten voor aanpak drugsgebruikers

(archieffoto) Foto: BELGA

Gent -

Vier op de vijf drugsgebruikers die voor de Gentse drugbehandelingskamer (DBK) zijn verschenen plegen minder nieuwe feiten, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Gent.

Drie kwart van de gebruikers die door de kamer werden opgevolgd recidiveert niet in de eerste achttien maanden volgend op hun traject, de rest pleegt in die periode minder feiten dan vóór de DBK.

Als aan een aantal essentiële randvoorwaarden wordt voldaan, kan het proefproject naar andere gerechtelijke arrondissementen uitgebreid worden, verklaarde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) tijdens een evaluatievergadering in Gent. De Gentse procureur-generaal liet verstaan dat de rechtbank van Brugge in aanmerking komt.

Een ‘drugbehandelingskamer’ centraliseert alle drugsgerelateerde dossiers binnen de rechtbank van eerste aanleg. De DBK is bedoeld voor problematische druggebruikers die criminele feiten pleegden, gerelateerd aan hun verslaving. In Gent startte ruim vijf jaar geleden een proefproject, dat opgevolgd werd door verschillende vakgroepen van de Gentse Universiteit.

Corrigeer

NIEUWS