Duitser Thomas Bach volgt Rogge op als baas van IOC

Thomas Bach is vandaag in het Hiltonhotel in Buenos Aires verkozen tot de opvolger van Jacques Rogge als nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. De 59-jarige Duitser was de topfavoriet en haalde het van vijf andere kandidaten. Onze landgenoot Rogge is vandaag na twaalf jaar voorzitterschap van IOC niet langer de baas van de belangrijkste sportorganisatie ter wereld.

De tegenkandidaten van Bach waren polsstokspringer Sergej Bubka, Ng Ser Miang (Singapore), Denis Oswald (Zwitserland), Richard Carrión (Puerto Rico) en Ching-Kuo Wu (Taiwan).

Maar zij bleken niet opgewassen tegen Bach, die vooraf in polepositie lag. Bach kreeg in de tweede ronde 49 stemmen achter zijn naam, twintig meer dan de Puerto Ricaan Richard Carrion (29). De Singaporees Ser Miang NG kreeg zes stemmen, terwijl de Zwitser Denis Oswald met vijf stemmen en de Oekraïense ex-polsstokspringer Sergey Bubka met vier stemmen vrede moesten nemen. De Taiwanees CK Wu viel al in de eerste ronde af.

De 59-jarige Duitser is een voormalig schermer en was als huidig ondervoorzitter en voorzitter van de juridische commissie al stevig ingeburgerd in het IOC. De 71-jarige Rogge is dus nu voorgoed IOC-voorzitter af. Hoe wil onze landgenoot worden herinnerd na 12 jaar aan het hoofd te staan van de Olympische organisatie? ‘Ik zal tevreden zijn als de mensen zouden zeggen: hij heeft hard gewerkt en hij heeft het IOC in goede staat overgelaten aan zijn opvolger.'

Bach: 'Eenheid in verscheidenheid'

'Ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd', vertelde een opgeluchte Bach in zijn eerste speech als IOC-voorzitter. 'Dit is een ongelofelijk teken van vertrouwen. Mijn motto is 'eenheid in verscheidenheid'. Ik wil naar iedereen luisteren en met iedereen in dialoog gaan. Mijn deur, mijn oor en mijn hart staan altijd voor iedereen open. Ik wil ook Jacques Rogge bedanken. Hij laat een geweldige organisatie achter en heeft 12 jaar achter mij gestaan. Ik hoop dat ik steeds op jou kan rekenen en terecht kan voor advies.' 

Bach is echter geen onbesproken blad. Volgens critici zou de Duitser een te nauwe band hebben met de Russische president Vladimir Poetin en de Koeweitse sjeik Ahmed Al-Fahad Al-Sabah, van wie hij de openlijke steun kreeg tijdens de IOC-verkiezingscampagne.

Corrigeer