Drie andere gemeentes politiezone pro camera’s

Gavere wil geen camera’s die invalswegen bewaken

Inbrekers kunnen in Gavere makkelijk vluchten richting Kortrijk en richting Antwerpen. Foto: gpp

Gavere / Nazareth / De Pinte / Sint-Martens-Latem -

De gemeenteraad van Gavere stemde unaniem tegen camerabewaking op de invalswegen van de politiezone Schelde-Leie. De politieraad nam op 26 juni een principebeslissing voor de installatie van camera’s. Burgemeester Claeys van Nazareth zit verveeld met de houding van Gavere: ‘Moeten de drie overige gemeenten nu het project uitwerken?’

De plaatsing van camera's zorgt dus voor discussie binnen de politiezone. Op initiatief van Nazareth en Sint-Martens-Latem werd in de politieraad van maart overwogen om op het grondgebied van de politiezone Schelde-Leie camera's te plaatsen als wapen tegen de inbraakgolf.

Bij inbraken kunnen de beelden van de camera's gebruikt worden om verdachte voertuigen op te sporen. Inbrekers kiezen meestal de gemakkelijkste vluchtwegen. En die zijn er in de politiezone Schelde-Leie de op- en afrittencomplexen van de E17 in De Pinte en Nazareth. Via Nazareth zijn er vluchtwegen naar Kortrijk en Noord-Frankrijk. Via De Pinte zijn de vluchtwegen zowel richting Brussel als Antwerpen.

De kostprijs wordt geraamd op 500.000 euro, te verdelen onder de vier gemeentes van de politiezone Schelde-Leie, waaronder Gavere, Nazareth, De Pinte en Sint-Martens-Latem.

Gavere vindt het project te duur en onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Danny Claeys, burgemeester van Nazareth en voorzitter van het politiecollege en politieraad, vindt het een vervelende zaak. ‘Gavere heeft het project, zeker wat betreft zijn aandeel en zorg voor de veiligheid, geblokkeerd. Nu stelt zich de vraag of we met de drie andere gemeentes toch de camera's gaan installeren ondanks het protest van Gavere. Het was de bedoeling om in het volgende politiecollege de zaak opnieuw te bespreken, maar voor Gavere is het nu duidelijk dat het bestuur dit project niet wil.’

Denis Dierick (Open VLD-VOG), eerste schepen en politieraadslid voor Gavere: ‘Er stelt zich een pak vraagtekens bij deze dure investering.

Uit de bezoeken van de werkgroep van de politieraad aan Turnhout en Erpe-Mere blijkt dat camera’s onvoldoende effect hebben op het aantal inbraken.

Voorts blijven extra financiële middelen nodig voor de exploitatie en de inzet van personeel. Geen enkele aanleunende politiezone heeft de intentie om camera's te plaatsen. Voorts vragen we ons af of in Gavere camera's moeten worden gezet op de uitvalswegen richting Merelbeke en Zottegem.’

De meerderheid kreeg de steun van alle oppositiepartijen om een negatief standpunt in te nemen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio