Half miljoen euro voor ‘creatieve economie’ in Rabot-wijk

Half miljoen euro voor ‘creatieve economie’ in Rabot-wijk

In de Schepenhuisstraat is er al een ‘co-working plaats’. ‘Het is goedkoop, het is gezellig en je kan er je netwerk uitbreiden.’ Foto: fvv

GENT -

Om het Rabot op te waarderen, pompt de overheid 550.000 euro in de ‘creatieve economie’. Er komt een ‘co-working plaats’, mét horecazaak. En de renovatie van handelspanden en kantoren wordt gesubsidieerd.

In het Rabot start Stad Gent met het project Creatief Kwartier Rabot, dat gesponsord wordt door de Vlaamse overheid. ‘In het Rabot is er al heel wat creatief talent aanwezig, maar je ziet het niet altijd. Wij willen het aanwezige talent in de vitrine zetten en ook nieuw talent aantrekken’, zegt schepen van Economie Mathias De Clercq.

Daarom wil de stad de renovatie subsidiëren van panden die gebruikt worden voor de zogeheten creatieve economie (daarin wordt de komende jaren 365.000 euro geïnvesteerd). Er wordt in opleidingen voorzien voor de creatieve sector (30.000 euro). En er moet een co-workingplace komen in het Rabot, in combinatie met een horecazaak (142.000 euro).

Nood

In een co-workingplace kunnen freelancers, architecten, ICT’ers en andere creatievelingen gratis, of vrij goedkoop, een bureau gebruiken. ‘In Gent is er nood aan betaalbare werkruimtes, en co-worken is belangrijk voor mensen om een netwerk op te bouwen’, zegt De Clercq.

In het voorjaar van 2014 wordt een evenement georganiseerd om het project in de wijk bekend te maken (13.000 euro).

In totaal wordt dus 550.000 euro geïnvesteerd in de creatieve economie in het Rabot. Dat geld is afkomstig van het Team Stedenbeleid van de Vlaamse overheid, in het kader van het stadsvernieuwingsproject Bruggen naar Rabot. De gemeenteraad moet wel nog de subsidiereglementen goedkeuren.

De laatste jaren werden er al enkele co-working plaatsen opgericht in Gent. In de Schepenhuisstraat kunnen mensen bijvoorbeeld gratis terecht bij Avenue L, het bedrijf dat ook al de pop-up co-working plaatsen Bar Buro en Boterhammen en Boeken oprichtten. ‘Co-worken heeft veel voordelen’, zegt Fredo De Smet van Avenue L. ‘Het is goedkoper, je wint er tijd mee, het is gezellig en je bouwt er je netwerk mee uit.’

Wedstrijd

Wie de co-working plaats in het Rabot zal organiseren, wordt bepaald via een wedstrijd. Van 1 oktober tot 31 januari zijn alle plannen welkom bij de dienst Economie van de stad.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio