Nonkel wil niet dat jongen naar klooster trekt

Monnik Giel (15) mag naar klooster vertrekken van jeugdrechter

Monnik Giel (15) mag naar klooster vertrekken van jeugdrechter

Foto: CREDIT: Carlo Coppejans

De vijftienjarige Giel uit Sint-Laureins mag vrijdag naar een klooster op de grens van India en Tibet vertrekken. De kans dat hij mocht vertrekken leek steeds kleiner te worden, zeker omdat de jongen en zijn moeder Sabine daarnet voor de jeugdrechter in Gent moesten verschijnen, maar de jeugdrechter heeft toestemming gegeven.

'Er is donderdag verder onderzoek gebeurd en gelet op de hoogdringendheid, heeft het parket een jeugdrechter gevat om de situatie na te gaan en te oordelen of er zich verder maatregelen opdringen', zegt woordvoerster An Schoonjans van het Gentse parket.

De 15-jarige Giel zou vrijdag naar een klooster op de grens van India en Tibet trekken. Hij wil zich daar, met de toestemming van zijn moeder, 15 jaar lang terugtrekken om een boeddhistische monnik te worden.

Het opmerkelijke plan maakte meteen heel wat reacties los bij specialisten. Ook het parket werd gealarmeerd door de berichten. De politie ging woensdag al op bezoek bij de jongen en zijn moeder in Sint-Laureins om te kijken of hij wel vrijwillig vertrekt.

Nonkel schakelt advocaat in


Een nonkel van Giel nam intussen al een advocaat onder de arm en trok naar de lokale politie en het comité bijzondere jeugdzorg. Hij maakt zich ernstige zorgen over het lot van de jongen. 

De nonkel, de enige broer van Giels moeder Sabine, heeft zelf geen contact meer met Giel, geeft de advocaat toe. Volgens hem plaatst moeder Sabine haar zoon in een isolement en gebruikt ze de jongen als ‘mascotte voor het Belgische boeddhisme’. 'Dit is brainwashing, grenzend aan indoctrinatie', klinkt het.

De man ziet een parallel met een eerdere familieruzie, legt de advocaat uit. Na het overlijden van Giels grootvader nam Sabine nam haar moeder in huis. Volgens haar broer om haar pensioen af te troggelen. De vrederechter achtte dat voldoende bewezen om de bejaarde vrouw onder voorlopig bewind te plaatsen. Giels grootmoeder zit nu in een rusthuis, waar ze volgens haar zoon nooit meer bezoek krijgt van Sabine.

'Op zoek naar verlichting
'

Moeder Sabine ziet zelf geen graten in het vertrek van haar minderjarige zoon. De alleenstaande mama is zelf ook boeddhiste en betrok haar zoon van in het begin bij haar geloof. ‘Ik was verrast, maar heb het snel aanvaard’, zei de vrouw gisteren. ‘Het zal vreemd zijn dat hij weg is, maar hij gaat naar het tweede, mooie stuk van zijn leven, weg van alle verstrooiingen hier, op zoek naar verlichting.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees