Steenkooltruffel typeert smaak van Genk

Steenkooltruffel typeert smaak van Genk

Patrick Mertens van chocoladehuis Boon (rechts) en jurylid Jeff Beyens tonen het nieuwe Genkse streekproduct: de steenkooltruffel. Foto: rgg

Genk -

De stad Genk is op zoek gegaan naar het streekproduct dat de smaak van Genk typeert. Uiteindelijk werd gekozen voor de steenkooltruffel van chocoladehuis Boon uit Hasselt, omdat er de duidelijke link is met het mijnverleden.

Naar aanleiding van het thema ‘Local’ van het C-mine moment 2013 ging Genk, onder de vlag van ‘Foodways Challenge’, op zoek naar het streekproduct dat de smaak van Genk typeert. De jury onder leiding van chef-kok Jeff Beyens boog zich over dertien heerlijke voorstellen: olie, lookhoning, heidehoning, expeditiekoekjes, boter of bossuikertjes. Het zijn maar enkele producten die werden voorgesteld. Toch wees de jury de steenkooltruffel van chocoladehuis Boon uit als winnaar. ‘De jury koos voor de steenkooltruffel omdat het een leuke, originele mini-truffel is die kwaliteit uitstraalt’, zegt Jeff Beyens. ‘Bovendien is de lekkernij goed vermarktbaar als relatiegeschenk op de toonbanken van Genkse hotels of bij de koffie in de Genkse horeca.’

Steenkool

De steenkooltruffel, ook wel ‘NoirDeNoir’ genoemd, is geïnspireerd op het Limburgse mijnverleden. ‘Ze lijken op kleine gitzwarte steenkooltjes en stoffen minstens even hard als echte’, zegt Patrick Mertens van chocoladehuis Boon. ‘Het is een truffel met een chocolade-ganache van tachtig procent cacao en stukjes gemalen cacaoboon die zorgen voor een fijne beet en structuur. De truffel wordt met de hand gerold in zwart cacaopoeder van de allerhoogste kwaliteit, maar liefst 100 procent cacao. Als wij deze truffel produceren in onze zaak dan zet het stof zich vast over je hele lichaam. Zo lijkt het precies alsof we uit de vroegere steenkoolmijnen komen. Als je de truffel ook vastpakt, laat het een gitzwarte kleur achter op je handen. Vandaar ook onze verwijzing naar het steenkoolverleden van Genk.’

Het product is voorlopig alleen te verkrijgen bij chocoladehuis Boon aan 10 euro voor een doosje van bijna twintig truffels. In de toekomst is het ook de bedoeling dat het product door meerder horeca- en handelszaken uit Genk wordt aangeboden. De winnaars krijgen ook nog een geldprijs van 500 euro.

Foodways

‘Foodways is een onderdeel van het C-mine moment en vindt plaats van 12 tot 15 september’, zegt schepen van Toerisme, Erik Gerits (CD&V). ‘De steenkooltruffels zullen er voor de eerste keer gepresenteerd worden. Daarnaast krijgt jong en oud de kans om nieuwe recepten te ontdekken tijdens de kook- en foodworkshops. Overheerlijk dineren kan ook in het exclusieve pop-up restaurant van de jonge Genkse chef-kok Jeff Beyens.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio