Juan t’Kint de Roodenbeke (79) beheerde domein tot laatste snik

Graaf en bewoner van kasteel Ooidonk verliest strijd tegen ziekte

Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke op de binnenkoer van zijn befaamde kasteel. Foto: jrz

Deinze -

Deinze verliest een bijzondere man. Graaf Juan t‘Kint de Roodenbeke (79), de eigenaar van kasteel Ooidonk, is donderdag overleden. Hij was al geruime tijd ziek, maar tot de laatste dag beheerde hij zijn mooie domein. Het visitekaartje van Deinze.

In april 2014 zal het 150 jaar geleden zijn dat graaf Henri t‘Kint de Roodenbeke het kasteel Ooidonk kocht.

Die verjaardag zal niet onopgemerkt voorbijgaan want binnenkort verschijnt een boek over de familie.

Naar aanleiding van deze publicatie had onze krant een gesprek met de graaf. Hij zei toen: ‘In mijn bureau sneed de meubelmaker een eekhoorn als embleem uit. Dit diertje is net als een kasteeleigenaar. Het is vooruitziend en legt een voorraad opzij voor de winter. Wij doen hetzelfde voor de bescherming van ons kasteel. Ook al stoken wij zeer voorzichtig, toch loopt de energiefactuur op. Er zijn 25 slaapkamers, 60 bedden en 95 ramen. Die verwarmen we net genoeg om geen schade op te lopen.’

Prijs

Voor zijn accuraat beheer van Ooidonk kreeg de graaf de Prins Alexandre de Mérode-prijs. De graaf was trots op die erkenning. De prijs wordt toegekend aan personen die zich inzetten voor het onderhoud van historische monumenten.

Graaf Juan was licentiaat handelswetenschappen. Ondanks zijn adellijke afkomst, stelde hij zich graag ten dienste van de bevolking. Hij werd omschreven als een gevoelig, minzaam en maatschappelijk geëngageerd persoon.

Televisiemaker Marlène de Wouters zei over hem: ‘Een adellijke heer met een zeer menselijk, charmant en sociaal gezicht.’

Henri t‘Kint de Roodenbeke, senator en minister van Staat, kocht in 1864 het kasteel en vroeg de Franse architect Parent om het aan te passen tot een verblijf voor een ‘heer van stand’.

In 1958 werd Ooidonk, ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling, opengesteld voor het publiek. Dat is vandaag nog altijd zo. Deinzenaars mogen het hele jaar gratis in het park wandelen en ze krijgen twee keer per jaar toegang tot het kasteel. De stad Deinze stelt een tuinman ter beschikking. Niet-Deinzenaars moeten wel een bijdrage geven. Dat geld gaat naar de restauratie.

Sinds 1966

Graaf Juan t‘Kint de Roodenbeke bewoonde Ooidonk sinds 1966. Hij werkte eerst in de verzekeringswereld, werd toen kabinetsattaché bij een minister, was vervolgens protocolchef op de luchthaven en bleef 20 jaar pr-man voor IBM.

Graaf t’Kint was 12 jaar burgemeester van Bachte-Maria-Leerne, 12 jaar schepen van Deinze, 6 jaar provincieraadslid. Hij was ook stichter en voorzitter van de sociale werkplaats Demival.

De graaf was trots op zijn gezonde gemeentefinanciën, overschreed makkelijk de partijgrenzen, richtte mee het Museum van Deinze op, zorgde voor een bibliotheek aan en kocht een beiaard.

Huurgelden

De restauratie van zijn kasteel en de meubelen is evenwel zijn meest opmerkelijke daad. Het geld kwam van de huurprijs voor de Openluchtopera, de Schotse Dagen, de Tuinbeurs en andere evenementen, alsook van huurgelden van weiden, woningen, handelszaken, landerijen, het koetshuis, restaurant De Sterre en kunstgalerie Ooidonk Fine Arts.

Net als zijn vader en grootouders maakte graaf Juan er een punt van om geen enkel stuk grond te verkavelen of te bebouwen.

Onlangs zei hij: ‘Het is mijn grote hoop dat mijn opvolgers dat ook niet zullen doen.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio