Vluchtmisdrijf: elke dag 18 schuldig

BRUSSEL - Vorig jaar zijn in België 6.670 bestuurders veroordeeld voor vluchtmisdrijf, dat zijn er gemiddeld 18 per dag. Dat meldt VTM Nieuws. In 774 gevallen viel minstens één gewonde. Politierechters wijten dat aan een toegenomen egoïsme van de automobilisten.

Meer dan een kwart van de veroordeelde bestuurders was onder invloed van alcohol en vaak was er ook iets mis met de papieren van de wagen, zo luidt het.

'Het aantal gevallen van vluchtmisdrijf is de laatste vijf jaar enorm toegenomen', zegt Sofie Van Damme, woordvoerster van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV). 'Daarenboven wordt tweederde van de vluchtmisdrijven, voornamelijk wanneer er enkel blikschade is, niet aangegeven.'

'Het grote aantal gevallen van vluchtmisdrijf kan te maken hebben met een verhoogd egoïsme van de bestuurders', aldus politierechter Peter D'Hondt. 'Vluchtmisdrijf is enorm asociaal, ook omdat de bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet opneemt, terwijl hij soms wel hulp zou kunnen bieden aan het slachtoffer.'

De wet voorziet strenge straffen voor vluchtmisdrijf: de minimumboete bedraagt 1.200 euro; als er gewonden of doden vallen, riskeert de bestuurder 2 jaar cel. 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS