Zelfs specialisten weten nauwelijks iets af van organisatie

Boeddhistische strekking van Giel (15) amper bekend

Vrijdag kreeg Giel te horen dat hij niet naar India mag vertrekken. Foto: fvv

Nying Drod - ook wel vertaald als ‘Warm Hart’ - is de naam van de boeddhistische strekking waar aspirant-monnik Giel (15) en zijn moeder toe behoren. Een organisatie waar zelfs de grootste boeddhisme-specialisten in ons land amper iets van af weten. ‘Of het naar een sekte neigt? Die strekking is waarschijnlijk zo klein dat er nauwelijks onderzoek naar gevoerd werd.’

Wie wellicht tevreden is met de beslissing van de jeugdrechter om Giel (15) niet te laten vertrekken naar het boeddhistische Jonang-klooster in India is zijn eigen oom. Die had op de valreep nog een klacht ingediend bij het gerecht met de beschuldiging dat de moeder haar zoon al tien jaar brainwasht en isoleert. De oom verklaarde ook dat ze Giel wilde gebruiken om geld in te zamelen voor een - volgens hem schimmige - boeddhistische liefdadigheidsorganisatie.

Die bewuste organisatie heet Nying Drod - ook wel vertaald als ‘Warm Hart’. Sabine, de moeder van Giel, is de verantwoordelijke voor de Belgische strekking van de organisatie, dat onder meer geld inzamelt om kinderen in Tibet de kans te geven om naar school te gaan.

Opmerkelijk, zelfs de grootste boeddhisme-specialisten in ons land lijken amper iets van Nying Drod af te weten. ‘Vrijwel het enige wat ik van hen weet, is dat de aanhangers van die strekking zeer sterk geloven in de reïncarnaties, terwijl dat in het westerse boeddhisme eigenlijk echt niet meer courant is’, zegt Ann Heirman, professor Boeddhisme aan de Universiteit Gent.

GRATIS: Lees in de zondagskrant van Het Nieuwsblad hoe Giel en zijn moeder de tegenslag verwerken

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees