Vandaag starten werken in Zwijnaarde

Eerste huizen plat voor verlenging tram in Zwijnaarde

Eerste huizen plat voor verlenging tram in Zwijnaarde

Vanaf vandaag beginnen de werken die tegen eind 2015 de tram over de brug naar het centrum van Zwijnaarde moeten krijgen. Foto: jod

ZWIJNAARDE -

Vandaag starten de eerste werken voor de verlenging van de tramlijnen 21 en 22 naar Zwijnaarde. Daarbij hoort ook al de sloop van acht woningen langs de Heerweg-Noord. De tram moet eind 2015 stoppen in het centrum van Zwijnaarde.

Voor de verlenging van de tramlijn, die momenteel een eindhalte heeft aan Coca Cola op de Zwijnaardsesteenweg, dienen nieuwe bruggen over de Ringvaart en over de E40 gebouwd. De werken die vandaag starten, kaderen vooral daarin: er moeten bomen gerooid, en er moet ruimte gecreëerd worden voor de aanleg van buurtparkings. Nodig, want door de tram langs de Heerweg-Noord te sturen verdwijnen daar parkeerplaatsen.

Acht huizen

Er worden ook acht huizen gesloopt. De Lijn maakt zich sterk dat er voor de werken in eerste instantie slechts beperkte hinder zal zijn voor het verkeer, met één rijstrook die tijdelijk wordt ingenomen.

De verlenging brengt de tram naar het centrum van Zwijnaarde, waar hij aan de bibliotheek een keerpunt krijgt. In de eerste fase werkt De Lijn aan dit keerpunt en aan de bruggen. Pas vanaf midden volgend jaar krijgt de Heerweg-Noord tramsporen en een complete heraanleg.

Tram 4 naar UZ

Hiermee komt eindelijk echt schot in de investeringspolitiek van De Lijn in Gent, die achterop hinkt. Het is al van de verlenging van tramlijn 1 naar Flanders Expo in 2005 geleden dat De Lijn nog een dergelijke investering in een spoorverlenging deed.

Ook de tramsporen in de Belfortstraat zullen worden gelegd bij de heraanleg. Deze maken deel uit van de plannen om lijn 3 te vertrammen. Ook het doortrekken van tram 4 tot in het Universitair Ziekenhuis via de De Pintelaan wordt een belangrijke nieuwe stap naar meer en beter openbaar vervoer in Gent. Hier moeten de werken - die een volledige herinrichting van de De Pintelaan inhouden - klaar zijn in het voorjaar van 2015. De werken starten nog voor het einde van dit jaar.

Lijn 7

Voor een ander groot project, de vertramming van Lijn 7 tussen Sint-Denijs-Westrem en Lochristi, zijn De Lijn en Stad Gent een klankbordgroep gestart waarin de mening van reizigers en omwonenden van het traject wordt gehoord, in de aanloop naar een milieueffectenrapport.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio