Dorpsbrouwer maakt eerste echte rugbybier: Pitbull 88 bevat Engelse hop en whiskymout

Dorpsbrouwer maakt eerste echte rugbybier: Pitbull 88 bevat Engelse hop en whiskymout

Dorpsbrouwer Dirk Vissers (midden) maakte een speciaal rugbybier voor het 25-jarig bestaan van RC Pitbulls. Foto: Eddy Meulemans

Arendonk -

De Pitbull 88 is het eerste echte rugbybier dat in ons land op de markt komt. Het nieuwe bier bevat behalve twee Engelse hopsoorten ook een vleugje whiskymout. Het werd gemaakt door dorpsbrouwer en ex-rugbyspeler Dirk Vissers (44) uit Arendonk.

Om hun 25-jarig bestaan te vieren hebben de spelers van rugbyclub RC Pitbulls in Arendonk geen bos bloemen besteld bij de bloemist om de hoek. Wel vroegen ze aan de lokale dorpsbrouwer om een speciaal rugbybier voor hen te brouwen. De Pitbull 88 is intussen gebotteld en wordt zondag officieel ingedronken op het 2de Arendonks Bierfestival.

Anderhalf jaar heeft Dirk Vissers van brouwerij Humulus, bekend van de officiële dorpsbieren Arendonker Bruin en Arendonker Tripel, eraan gewerkt. ‘De Pitbull 88 is een blond degustatiebier van 8,8 procent. De biernaam en het alcoholgehalte verwijzen naar het opstartjaar van RC Pitbulls’, zegt Dirk, die in 1988 zelf nog mee aan de wieg stond van de Arendonkse rugbyclub.

Het nieuwe rugbybier teert op dezelfde huisgist als de Arendonker, maar er zitten ook twee Engelse hopsoorten en een subtiel tikje whiskymout in verwerkt. ‘Als eerbetoon aan de populaire Engelse rugbycultuur en de vele whiskyliefhebbers onder de ex-rugbyspelers’, zegt Dirk. ‘Kruiden heb ik bewust niet toegevoegd. Het is een authentiek bier met een zachte smaak op basis van gerst en tarwe.’

Tweeduizend liter

Van de Pitbull 88 werd intussen een eerste ketel van tweeduizend liter gebrouwen. ‘Dat lijkt indrukwekkend, maar bij Inbev en Duvel gaat die hoeveelheid in minder dan tien minuten door de leidingen’, relativeert Dirk.

Het feestbier van de 25-jarige Kempense rugbyclub zal vanaf eind deze maand te koop zijn bij brouwerij Humulus aan het Pelgrimsplein in Arendonk, maar ook in de clubkantine van RC Pitbulls, de lokale drankhandel en enkele plaatselijke cafés.

Arendonks Bierfestival

De officiële lancering van de Pitbull 88 vindt zondag plaats op het 2de Arendonks Bierfestival op het terrein van drankhandelaar Prik & Tik aan de Hertevelden. Iedereen die graag bier drinkt, is welkom. Je kan er honderd verschillende bieren proeven. Op de kaart staan ook enkele zorgvuldig geselecteerde streekbieren, waaronder de Pitbull 88 en de Keikop Saison uit Arendonk, de Eden Quadrupel uit Weelde, de Vageblond uit Merksplas, de Vliet uit Geel, de Kastel uit Kasterlee en de Paus uit Vosselaar. Het festival begint om 14 uur en de toegang is gratis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio