Polles geitenboerderij ontvangt collega’s met ijstaart

Steunpunt hoeveproducten viert tienjarig bestaan

Collega's-hoeveproducenten hadden veel lekkers meegebracht. Foto: pkk

Lichtaart -

Het ‘steunpunt voor hoeveproducten’ bewijst al tien jaar zijn nut. Om dat te vieren werden in Polles geitenboerderij in Lichtaart tien kaarsjes uitgeblazen.

Heel wat land- en tuinbouwbedrijven verkopen hun zelfgeproduceerde zuivelproducten, fruit en groenten rechtstreeks aan de eindconsument.

Sinds de oprichting van het federaal voedselagentschap in 2000 werden de hoeveproducenten en andere kleine thuisverwerkers op het vlak van regelgeving echter gelijkgesteld aan grote industriële bedrijven. Daarom kwam de oprichting van het steunpunt voor hoeveproducten, met steun van de Vlaamse overheid, in 2003 niets te vroeg.

Ingewikkelde administratie

Dit aanspreekpunt heeft inmiddels de nodige informatie en expertise vergaard om land- en tuinbouwers te begeleiden bij de start en de evolutie van hun thuisproductie en -verkoop. Want, zoals Veerle Minsaer van Polles geitenboerderij het uitdrukt; ‘landbouwer zijn in deze tijden kun je niet meer zonder hulp van buitenaf’.

‘Dertig jaar geleden droomden wij vol idealisme van een klein bedrijf met dertig geiten, dat zelfvoorzienend was in voeder en energie’, aldus Minsaer. ‘In werkelijkheid evolueerden we naar een bedrijf met zo'n zevenhonderd geiten. En de regelgeving van onder meer het Vlaams landbouw-investeringsfonds is er niet eenvoudiger op geworden. Twee BTW-nummers, een mestbanknummer, exploitatienummer, exploitantnummer, sanitelnummer, productie-eenheidsnummer, handelsregisternummer, vestigingseenheidnummer en nog meer verplichtingen maken alleen al de administratieve kant van de zaak tot een hele uitdaging.’

Professionalisering

Het steunpunt hoeveproducten staat momenteel zo'n 1.400 land- en tuinbouwers bij. Het steunpunt beantwoordde honderden vragen om advies en begeleidde actief een aantal bedrijven. Het steunpunt werkt samen met een reeks partners, elk expert in hun vakgebied.

Professionalisering is noodzakelijk, want de hoeveproducenten moeten aan hun activiteit wel voldoende blijven verdienen om aan de kost te komen. Een stap in de goede richting was eind 2011 de oprichting van het ‘Strategisch platform korte keten’.

Om de tiende verjaardag van het steunpunt hoeveproducten een feestelijk tintje mee te geven, werd een ijstaart aangesneden. Aansluitend mochten de aanwezigen tussen de geitjes van Polle en Veerle genieten van een ‘hoevepotluck’ met lekkere hoeveproducten die collega's van de geitenboerderij hadden meegebracht.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio