Wikileaks-film opent 40ste Film Fest Gent

Wikileaks-film opent 40ste Film Fest Gent

Foto: AP

“The Fifth Estate”, met de Britse acteur Benedict Cumberbatch in de rol van WikiLeaks-oprichter Julian Assange, opent op 8 oktober het veertigste Film Fest Gent in Kinepolis Gent. Het grote publiek kan de prent, waarvoor 39 dagen op locatie in ons land werd gedraaid, op de openingsavond in het Capitole zien.

“The Fifth Estate” handelt over de website Wikileaks, waarop informatie over overheidsinstellingen en bedrijven gelekt wordt en waarmee klokkenluiders anoniem mistoestanden aanklagen.

“Film Fest Gent heeft meerdere goede redenen om zijn feestelijke editie met ‘The Fifth Estate’ te openen”, aldus artistiek directeur Patrick Duynslaegher. “Het gaat om een hoogst actuele thriller over een controversiële figuur die de publieke opinie beroert. ‘The Fifth Estate’ is een film die reflecteert over eigentijdse thema’s die stevige polemieken uitlokken: klokkenluiders, internetactivisme, informatielekken, overheidscensuur, staatsveiligheid, virtuele spionage.”

De prent past verder ook bij een van de thema’s van dit jaar: “American Paranoia”. Tot slot is er een duidelijke link met Gent, aangezien de stad als filmlocatie diende, naast Brussel, Antwerpen, Luik, Hoeilaart en Sint-Niklaas. Het DreamWorks Pictures project, ondersteund door de Belgische tax shelter, werd gedurende 39 dagen in het grootste geheim op locatie in België gefilmd.

Regisseur van de film is Bill Condon, die eerder de met een Oscar bekroonde film “Gods and Monsters” maakte, alsook “Kinsey” en twee “Twilight”-films. De Duitse acteur Daniel Brühl (“Goodbye Lenin”, “Inglorious Basterds”) speelt Daniel Domscheit-Berg, de voormalige rechterhand van Assange door wiens ogen we de geschiedenis van WikiLeaks zien.

Het 40ste Filmfestival Gent loopt van 8 tot en met 19 oktober.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees