Peter Buelens brouwt ‘Wit Peerd’

Vergeten Londerzeels bier Wit Peerd herleeft

Wit Peerd amber is een ongefilterd bier van 6,5 procent alcoholvolume, met hergisting op fles, op authentieke wijze gebrouwen op basis van drie moutsoorten, zonder toevoeging van additieven. Foto: jhp

Londerzeel -

Peter Buelens is in Ursene 13 in Londerzeel begonnen met een nieuwe brouwerij onder de naam ‘Wit Peerd’. Daarmee brengt hij een vergeten bier uit Londerzeel opnieuw tot leven.

Peter Buelens is trots op zijn brouwsel, want daarmee doet hij een stukje brouwersgeschiedenis uit Londerzeel herleven. ‘In de 16de en 17de eeuw was Londerzeel, vóór de fusie, met zijn elf brouwerijen een belangrijke bierproducent voor de omliggende gemeenten. In 1686 telde Londerzeel 123 boerderijen, 887 huizen, tien winkels, vijf ambachtshuizen, één kasteel, elf brouwerijen en tien herbergen. Het aantal brouwerijen was dus - in verhouding tot het aantal inwoners, woningen en herbergen - behoorlijk groot. Uit oude documenten blijkt tevens dat Londerzeel in die periode - naast Zoutleew en Hoegaerden - één van de belangrijkste leveranciers van bier was aan de stad Mechelen.’

Familiale banden

‘De geschiedenis van het Wit Peerd, dat ontstond rond 1665, toont aan dat familiale banden deze economische sector sterk hebben bepaald en gestuurd. Namen als Puttemans, Heyvaert, Vanden Bossche, Lemmens, De Moor, Van Nieuwenhove en De Keersmaecker komen terug als brouwers in andere Londerzeelse brouwerijen, maar vinden we ook terug in brouwerijen buiten Londerzeel. ’

‘De brouwerij Wit Peerd’ stopte haar activiteiten rond 1850. De laatste brouwer, Dominicus De Keersmaecker, had geen mannelijke nakomelingen en verkocht in 1851 de hoeve met brouwerij aan een Brusselse patriciërsfamilie.’

‘En zoveel jaar later neem ik de draad terug op door opnieuw ‘Wit Peerd’ te brouwen. Wit Peerd amber versterkt de reputatie van Klein Brabant als bakermat van de brouwkunst, met traditionele kleppers als Palm en Duvel. Brouwerij Wit Peerd ligt trouwens geografisch net in het midden tussen beide brouwerijen.’

Bewaartermijn

‘Wit Peerd amber is een ongefilterd bier van 6,5 procent alcoholvolume, met hergisting op fles, op authentieke wijze gebrouwen op basis van drie moutsoorten, zonder toevoeging van additieven. De hergisting zorgt voor een langere bewaartermijn. Tegelijk levert dit ook een smaakevolutie op, wat het bier qua smaakpalet met de tijd nog rijker maakt. De reacties op dit stevig gehopte bier zijn inmiddels ongemeen positief: het heeft een rijke schuimkraag, een krachtig aroma en een lange diepe afdronk. Dit maakt dat Wit Peerd amber zich zeker kwalitatief kan onderscheiden van de industrieel gebrouwen degustatiebieren. We gaan dit bier nu rustig commercieel laten evolueren’, weet Buelens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio